În doar şase luni se va aşterne linistea şi la ultima exploatare de subteran din bazinul minier Motru.
„Comparativ cu datele din această perioadă, când se dă aproximativ 5 milioane de tone de cărbune, înainte de 1990 zona noastra dădea peste 15 milioane de tone de cărbune. Erau atunci șase unităti de subteran, cele două cariere care există și astăzi și un număr de 12.000 de muncitori care activau numai în minerit”, afirmă Dorin Hanu, primarul din Motru.
După 1997 a început declinul, treptat, mai toate minele s-au închis.
„Prima oară am lucrat la front. Acum am rămas cu scosul secțiilor, cu evacuarea apei”, spune un angajat.
Astăzi în bazinul minier Motru mai lucrează puţin peste trei mii de gorjeni. Dintre aceştia doar 160 mai scot cărbune din măruntaiele pământului. E o muncă grea şi plătită prost, se plâng ortacii.
„La subteran, având în vedere că activitatea s-a redus salariile au rămas un pic mai mici”, susține Cristian Năsărâmbă, şef de mină.
Şi minele de pe raza comunei Mătăsari, deschise în perioada 1974-1984, au avut aceeaşi soartă. Din patru doar una a mai rămas deschisă. Mineritul în Gorj înseamnă acum, în principal, cariere de suprafaţă.
Chiar şi aşa, peste 80% din cărbunele care arde în termocentrale şi în sobele românilor vine din explotaţiile miniere din Gorj şi doar 18% din Vâlcea şi Mehedinţi. Activitatea de extracţie a lignitului în bazinul minier al Olteniei a început în 1957, iar până acum s-a extras mai bine de un miliard de tone de cărbune.
„Avem la ora aceasta licențe pentru exploatarea a 400 de milioane de tone de cărbune, licențe valabile în perioada 2019-2023, după care vom face demersuri pentru extinderea acestora pe alte perimetre, pentru că rezervele sunt de 1,5 miliarde de tone”, afirmă Laurenţiu Ciurel, director general CE Oltenia.
Asta, însă, doar dacă va exista cerere pentru energia produsă prin arderea cărbunelui. Anul acesta termocentralele Complexului Energetic Oltenia au funcţionat la o treime din capacitate. Pentru mineri acest lucru este un semn că urmează disponibilizări. Din 2014 conducerea complexului energetic îşi propune să trimită acasă între 500 şi 700 de angajaţi.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!