RAPORT DE ȚARĂ. Gorjul are o mare bogăție spirituală, lăsată de sculptorul Constantin Brâncuși

Data publicării:
coloana

Situat într-o zonă submontană de o frumusețe rară, județul Gorj este un județ binecuvântat, spun localnicii.

Gorjul are și o mare bogăție spirituală. Umbra marelui sculptor Constantin Brâncuși, dar și amprentele lăsate de mari voievozi sau eroi ai războiului de întregire a neamului, îl fac unic în țară.

Nimeni nu trece prin Târgu Jiu, reședința de județ, fără să viziteze Ansamblul monumental Constantin Brâncuși. Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit sunt dispuse pe axa care traversează orașul. Ansamblul este un omagiu adus eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Casa memoriala de la Hobița, unde a copilărit Brâncuși, atrage mii de turiști.

La Târgu Jiu, arta se îmbină pefect cu istoria, așa că tot aici o găsiți pe Ecaterina Teodoriu, eroina de la Jii. Sublocotenent în Armata Română, Ecaterina Teodoroiu a căzut în timpul Bătăliei de la Mărășești, în Primul Război Mondial.

Tudor Vladimirescu, liderul Revoluției din 1821, s-a născut tot în Gorj, în comuna Vladimir.

Natura le oferă și ea vizitatorilor imagini spectaculoase, iar un drum pe Transalpina te ține cu sufletul la gură, nu degeaba e botezat Poteca Dracului.

Zonele Polovragi și Baia de Fier sunt destinația perfectă pentru turismul religios, dar și pentru pasionații de speologie. Mănăstirea Lainici, de pe defileul Jiului, este vizitată anual de zeci de mii de credincioși în timp ce Peștera Muierilor de la Baia de Fier are mai multe componate unicat ce o fac o extrem de interesantă pentru orice turist.

Peștera Muierilor se numește așa, deoarece aici au fost găsite fosile de os și un craniu de femeie preistorică. Pe timpul năvălirilor barbare, femeile si copiii se ascundeau aici”, explică ghidul Valentin Duponiu.

Nici Mănăstirea Tismana nu este ocolită de turiști. Zona în care este amplasată și poziția ei strategică au făcut-o adăpostul unor mari voievozi de-a lungul secolelor, dar și loc de refugiu și inspirație a poetului George Coșbuc. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri