RAPORT DE ȚARĂ. Galațiul își revendică cea mai importantă universitate din sud - estul României
Dintre cele 15 facultăţi din cadrul instituţiei de învăţământ, vârful de lance în ceea ce priveşte procesul tehnologic şi ştiinţific, este reprezentat de Facultatea de Arhitectură Navală şi cea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.
Prima instituție de învățământ superior din Galati a luat naștere în anul 1948, cu Facultatea de Îmbunătățiri Funciare, singura din țară la acel moment. Cu timpul, au apărut noi și noi facultăți, iar până în 1990 aici au fost școlarizați ingineri din șase domenii de interens național, unice în învățământul universitar românesc: Măsurători terestre, Construcții și Transporturi Navale, Industrii Alimentare, Piscicultură și Tehnică Piscicolă sau Frigotehnie. Acum, Facultatea de Arhitectură Navală este una dintre cele care fac Universitatea „Dunărea de Jos” cunoscută și peste hotare.
„Este o facultate ale cărei principale atuuri sunt unicitatea, performanța și tradiția. Dacă vorbim de tradiție, există deja 62 de ani de învățământ superior naval la Galați. Ceea ce nu e puțin lucru. Dacă vorbim de unicitate, suntem într-adevăr singura facultate de arhitectură navală din România. Performanța este explicabilă în urma rezultatelor pe care le obținem în urma procesului didactic”, spune prof. dr. ing. Dan Obreja, director al compartimentului Arhitectură Navală.
Rezultatele nu sunt deloc modeste. Anual, aproximativ 20 de studenți primesc burse din partea a două șantire navale din țară, iar la finalul studiilor, absolvenții sunt angajați pe o perioadă obligatorie de minimum doi ani. Ceilalți studenți sunt și ei integrați rapid pe piața muncii din România sau orice altă țară din lume. Facultatea de Arhitectură Navală din Galați este pentru ei garanția performanței.
Pe George Șegâte, student în anul IV, reporterii Digi24 l-au găsit la bazinul de cercetare. Studia performanțele hidrodinamice ale unei machete într-un bazin care mai poate fi întâlnit în Europa doar în Polonia.
„Pentru noi, ca și studenți, înseamnă foarte mult să facem practică într-un bazin de cercetare. Înțelegem fenomenele fizice, pe care le învățăm teoretic, le vedem și practic”, spune George Șegâte, student Facultatea de Arhitectură Navală.
Stație pilot, de bere
Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor este prima de profil din România și cea mai performantă la ora actuală. Aici se desfășoară numeroase programe de cercetare de top la nivel național în două stații pilot de produse din carne și produse lactate, unde studenții au ocazia să practice în domeniu încă din timpul facultății. Sunt de fapt două fabrici de produse din carne și lapte ultramoderne la scară redusă. Anul acesta se va deschide și a treia stație pilot, cea de bere.
„Studenții au această oportunitate de a învăța tehnologia corectă de prelucrare a produselor alimentare și de a-și însuși informații care să fie unice pe zona de producție alimentară și care să le dea de fapt plusul de competitivitate de care au nevoie”, explică Daniela Borda, prodecan la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.
Universitatea „Dunărea de Jos” nu atrage doar absolvenții de liceu din regiune, ci și din alte părți ale țării și din străinătate. Peste 100 de tineri din Republica Moldova încep studiile universitare aici în fiecare an. Dorința unui trai mai bun, dezvoltarea unei cariere într-un domeniu reprezintă motivele pentru care aceștia aleg „Dunărea de Jos”.
Faptul că studenții basarabeni au devenit o prezență obișnuită la facultățile din Galați a determinat conducerea universității de înființeze o filială peste Prut, la Cahul. În 1999 au luat ființă Facultatea de Filologie și Istorie și Facultatea de Științe. Opt ani mai târziu, cele două au primit denumirea de Facultatea Transfontalieră de Științe Umaniste, Economice și Inginerești care dispune de 11 specializări universitare de licență și 7 specializări de masterat, toate în Republica Moldova.
„Suntem o universitate care existăm, ca universitate, și nu ca simplu institute academic, din 1974. Se numea Universitatea din Galați. După 90 s-a numit Universitatea Dunărea de Jos. Eu cred că este alături de tot ce înseamnă economia și industria orașului Galați, una dintre valorile principale ale acestuia și sper și potențialii candidați să o vadă ca atare, să o vadă ca un puternic centru de educație și de proiectare a carierelor pentru propriul viitor”, spune Anca Gâță, prorector la Universitatea „Dunărea de Jos”.
Fost sediu al tribunalului din Galați
Un motiv de mândrie pentru instituția de învățământ superior din Galați este și clădirea în care își are sediul. Un simbol architectural al orașului. În anii 30, 40 clădirea avea cu totul altă destinație.
Sala Pașilor Pierduți este numele sub care este cunoscut actualul hol al universității din Galați. Asta datorită deținuților care se perindau pe aici în urmă cu peste 40 de ani când, în această clădire funcționa tribunalul Galați.
La demisol încă se mai vâd urmele fostului tribunal. Culoare lungi și întunecare, uși cu gratii șubrezite de timp și camera de detenție care acum s-a transformat în depozit de cărți, dar care încă arată a loc bine păzit și izolat.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News