RAPORT DE ȚARĂ. Gălățenii se mândresc cu muștarul de Tecuci

Data publicării:
mustar

Fabrica de conserve din Tecuci a fost construită în anii 50, modernizată în 1974 şi retehnologizată în 2004. Înainte de 1989, fabrica de la Tecuci a reprezentat uriaşul industriei de conserve din România. În prezent, fabrica de la Tecuci produce de la muştar şi murături la salate exotice, sărmăluţe, la zacuscă şi fasole cu ciolan. Aici lucrează permanent 450 de angajaţi. Când este sezon de vârf mai personalul primeşte întăriri sezoniere.

Tecuciul este un orășel de 50.000 de locuitori, într-un bazin legumicol important. Industria conservelor și a preparatelor din legume s-a dezvoltat firesc. Din toată diversitatea de produse însă unul duce peste tot numele orașului gălățean: muștarul de Tecuci se găsește la loc de cinste.

„Ce ne diferențiază pe noi, muștarul renumit de Tecuci, este rețeta, care este o rețetă tradițională. Folosim boabe de muștar selecționat și ingrediente de foarte bună calitate. Folosim oțet din vin, care diferențiază gustul, se respectă tehnologia tradițională de macerare a muștarului. Cam asta e secretul acestui muștar de Tecuci - rețeta, tehnologia respectată cu sfințenie, toți pașii făcuți ca la carte și materie primă de foarte bună calitate”, explică inginerul Marius Crăciun, șef producție fabrica de conserve Tecuci.

Care e secretul micilor desăvârșiți

Nimic nu pune mai bine în valoare un muștar de calitate decât niște mititei bine făcuți. Nu departe de Tecuci, la intersecția drumurilor spre Galați și Focșani, niciun călător nu trece fără să se oprească preț de-un prânz la popasul lui Marcel Scarlat. Omul știe secretul micilor desăvârșiți.

„Micul, ca să fie foarte bun, trebuie în primul rând materia primă să fie foarte proaspătă. Ce mai trebuie: condimentele foarte bine dozate, ingredientele care se pune la mici, zeama de oase care se pune la mici să fie foarte proaspete și cam atât. Rețeta respectată, să fie foarte bine respectată cu strictețe”, explică Marcel Scarlat, proprietar popas Hanu Conachi.

Talentul bucătarului nu e doar compoziția pastei de mici, cât mai ales în pregătirea jarului: „Nici foarte puternic, nici foarte domol. Poate să fie undeva mediu. Distanța între plasa de grătar și el trebuie să fie undeva la doi centrimetri, să fie bine pătruns. Bineînțeles că sunt clienți care vor mai nepătrunși, care vor bine pătruns micul, dar calitatea micului o dă respectarea rețetei”.

Vestea că oficialii europeni i-au pus gând rău micului românesc nu-l sperie pe Marcel Scarlat. El este încrezător că oficialii vor găsi o soluție.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri