RAPORT DE ȚARĂ. Explorarea gazelor de șist, proiectul controversat din județul Vaslui

Data publicării:
gaze

Anunțul companiei Chevron că intenționează să extragă gaze de șist din zona învecinată municipiului Bârlad a stârnit reacții extreme.

Pe de o parte, spun cei care agreează ideea, investiția de peste trei miliarde de dolari ar fi un bun prilej de a atrage niște bani. Pe de altă parte însă, apărătorii mediului refuză categoric explorările. Așa s-a ajuns că, în scurt timp, după anunțarea investiției, oamenii din Bârlad să iasă în stradă. Proteste peste proteste. Toate cu un singur scop. Să se oprească investiția, considerată de mulți criminală pentru mediu.

Cei care sunt împotriva investiției Chevron spun că, prin folosirea metodei de forare prin fracturare hidraulică, se folosesc cantități uriașe de apă, dar și aproximativ 600 de substanțe toxice. Apele uzate ar urma să fie depozitate în golurile rămase după finalizarea forărilor.

Autoritățile din Bârlad, dar și șefii județului Vaslui nu spun nici nu, nici da. Le surâde ideea unei investiții imense în zonă, peste trei miliarde de dolari, dar în același timp se tem de valul de antipatie care va veni dinspre zona populației afectate.

„Din informațiile pe care le am, riscurile de extragere a gazelor de șist prin această metodă a fracturării hidraulice poate fi o metodă nocivă pentru mediu și pentru om. De aceea, în clipa de față, sunt împotriva extragerii gazelor de șist, chiar dacă ele există și chiar dacă ele ar rezolva o problemă economică destul de importantă pentru zona noastră. Ar reprezenta o bogăție pe care mai mult sau mai puțin putem fructifica”, spune Constantin Constantinescu, primarul Bârladului.

„S-ar putea să fie cea mai mare investiție din România, pentru că este vorba de vreo trei sau cinci miliarde de dolari care ar trebui investiți pentru dezvoltarea acestei chestiuni. Dacă investești într-un județ atâtea resurse, eu zic că la prima vedere este evident că o parte din acești bani se vor reflecta și în bugetele locale”, este de părere Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Prefectul de Vaslui se confruntă deja cu probleme. Peste 10 primării au emis hotărâri de consiliu local prin care anunță că nu sunt de acord cu explorările. Lucru care, spune prefectul, vine în contradicție cu legile românești.

„Bogățiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcmânt, fac obiectul exclusiv al proprietății publice a statului, și nu al unităților administrative teritoriale. O astfel de hotărâre vine în contradicție chiar cu Constituția României”, precizează prefectul Radu Renga.

Un lucru este clar. Negocierile între compania care vrea să exploreze și să exploateze gaze de șist de pe o suprafață de 600.000 de hectare și statul român continuă. Dacă firma americană nu întâmpină probleme, în cateva luni vor începe explorările. Până în 2015 va începe exploatarea la capacitate maximă.

Timp suficient, spun cei care nu vor exploatarea gazelor de șist la Bârlad să continue protestele. Ba chiar și-au declarat intenția să formeze adevărate lanțuri vii în jurul zonelor ce urmează să fie folosite pentru extragerea gazului.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri