În satul Cioroiul Nou din Dolj toată lumea vorbeşte despre o comoară pe care însă nimeni nu a găsit-o încă. O trăsură din aur a înfierbântat minţile localnicilor, dar şi pe a căutătorilor de comori care, vreme de sute de ani, au săpat Doljul după ea. Nu e om în Cioroiul Nou care să nu-și fi încercat norocul.
„Povestea zice că ar fi aur aici, la noi, că ar fi trăsura de aur, dar cine ştie unde o fi îngropată? Oale din astea se găsesc, sunt oale, că am săpat şi eu acum câţiva ani, ţigle şi oale mari de pământ”, spune o localnică.
Locul a fost multă vreme un fel de El Dorado pentru căutătorii de comori din toată ţara, chiar şi înainte de 1989. De sute de ani, locuitorii din Cioroiu Nou au o adevărată preocupare, să găsească o comoară despre care se spune că s-ar ascunde chiar sub satul lor. Deşi au săpat pe întreg câmpul, comoara pare de negăsit, dar chiar şi aşa ei nu sunt deznădăjduiţi, o caută în continuare.
Satul haiducilor
La doar câţiva kilometri, în satul Palilula, altă legend. Este satul întemeiat de haiducul Andri Popa. Este singurul sat în care încă se mai văd bivoli în bătăturile oamenilor, ca un semn al trecutului îndepărtat.
„Treceau pe aici haiduci, aveau trecere prin valea satului, pe drumul Greaca, era drumul haiducilor. Ţineau drumul şi mergeau după diligenţa cu bani, intrau în case după bani, după aur”, spune un localnic.
Peste tot, localnicii îşi dezvăluie ospitalitatea in delicatesele pe care ţi le oferă cu toată dragostea. Dar cu masa întinsă vă așteptăm puțin mai târziu...
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”