În 2005, cu 20.000 de euro, doi brăileni au pus pe picioare o mică afacere cu produse de panificaţie şi patiserie. După aproape 8 ani, au reuşit să aibă o producţie anuală de 4.000 de tone, să ofere 100 de locuri de muncă şi să aibă o cifră de afaceri de 2 milioane de euro.
Criza economică le- a scăzut vânzările cu aproape 30 de procente, dar nu au concediat oameni, ci au aplicat pentru un proiect pe fonduri europene ca să-şi dezvolte mica afacere.
„E vorba despre o hală şi echipamente în valoare de 1,6 milioane de lei, un grant european”, explică unul dintre manageri, Alexandru Dimofte.
Marieta Dumitrașcu a lucrat mai bine de 20 de ani ca electrician la Şantierul Naval. În urma restructurărilor a fost nevoită să se reorienteze professional. Nu mai avea speranţă să-şi găsească un loc de muncă, dar are deja 8 ani în fabrica de patiserie.
„Am luat-o de la zero, ca muncitor necalificat, m-am calificat aici şi acum sunt cofetar patiser. Acomodarea nu a fost foate grea, un an a durat, pentru că etapele merg de la una la alta, trebuie pregătire, îndemânare şi apoi treci la lucrul de serie”, spune Marieta Dumitrașcu.
Performanță în IT
O firmă din Brăila cu o cifră de afaceri de un million şi jumătate de euro pe an şi cu doar 30 de angajaţi a ajuns să fie liderul local pe piaţa de IT.
Anul acesta împlineşte 20 de ani de existenţă, iar de la servicii de distribuţie de echipamente de birou, societatea a ajuns să ofere clienţilor ei echipamente tehnice de calcul, reţele de date şi voce, instalări de programme şi software.
Compania a fost rampa de lansare pentru mulţi tineri brăileni, care, acum lucrează în mari corporaţii.
Autoritățile locale spun că întreprinderile mici și mijlocii brăilene aduc o contribuție de 50% la bugetul de stat.
„Dacă în 19996- 2000, Braila a pierdut 33.000 locuri de muncă, de atunci tot construim. Industria uşoară e foarte bine reprezentată la noi în zonă. Iar acum, un avânt mare îl ia industria alimentară şi zootehnia”, apreciază Bunea Stancu, președintele Consiliului Județean Brăila.
Făbricile, combinatele, morile, care susţineau înainte economia judeţului Brăila au dispărut ori s-au privatizat şi şi-au restrâns activitatea.Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.