La doar câțiva kilometri distanță, se pot întâlni urși sau zimbri. Brașovul este înzestrat cu frumuseți naturale cât o țară întreagă.
În ţinutul în care munţii sunt stăpâni, şi-a făcut loc o imensă întindere de apă. În urmă cu 33 de ani, pe terenul pe care se află heleșteul era doar un câmp străbătut de râul Hamaradia. În 1981, aici a fost construit un baraj și s-a format un lac de acumulare. În scurt timp, ținutul a devenit un paradis al păsărilor și a fost renumit în întreaga țară drept minunea din Țara Bârsei.
În acest întins de apă, din Bazinul Oltului, aflat în Depresiunea Bârsei, şi-au găsit loc de cuibărit peste 200 de specii de păsări. Când iarna dă semne de plecare, păsările îşi fac apariţia pe lacurile de la Dumbrăviţa şi Rotbav şi rămân aici până târziu, în toamnă, unde pot fi admirate în zbor sau plutind pe luciul apei.
„Dintre cele cuibăritoare aș aminti stârcul roșu, care e o pasăre relativ rară în interiorul țării, egreta mare, care cuibărește de câțiva ani în zonă, cormoranul mic, singurul loc de cuibărit al speciei din Transilvania, stârcul de noapte, buhaiul de baltă, rața roșie, cristelul de câmp. Unele, într-adevăr, sunt rare la nivel mondial sau european, altele sunt vulnerabile din cauza mediului lor de viață”, spune Dan Ionescu, coordonator al Societății Ornitologice Române, sucursala Braşov.
Locul a devenit arie naturală protejată de nivel european, Sit Natura 2000. Este cea mai importantă zonă de concentrare a păsărilor de apă din judeţul Braşov, dar şi un rai al peştilor. Lacurile artificiale au fost modernizate, ca să fie în acord cu mediul, dar și ca să fie profitabile.
Zeci de specii protejate au găsit adăpost aici. Printre ele, vidra, dar și laleaua pestriţă. Frumusețile naturale ale Brașovului n-ar fi complete dacă nu s-ar aminti și despre urșii de aici. Nu despre cei gunoieri, vedete în jurnalele de știri, ci urşii de rezervaţie. La Zărnești este prima rezervaţie naturală pentru urşi captivi din România.
La Zărneşti sunt acum 72 de urşi, mai mult de jumătate dintre ei aduşi de la grădini zoologice din ţară. Amenajarea rezervaţiei a costat un milion de dolari. Libertatea pe care o oferă ursului brun este însă de nepreţuit.
În cealaltă parte a judeţului, la Vama Buzăului, e teritoriul zimbrilor. Rezervația este în Munții Ciucaş, în satul Acriș, zonă agroturistică mai puţin cunoscută. Din cauza vânatului excesiv, specia a dispărut definitiv din România. La Vama trăiesc însă 17 animale aduse din Elveția, Austria și Italia, dar și câteva exemplare de cerbi și căprioare. Administratorii rezervației speră ca exemplarele de aici să fie începutul de drum spre repopularea Munților Carpați cu zimbri, reveniți în mediul lor natural.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.