Ciorba de pește tradițională se prepară în mijlocul naturii, pe o plită țărănească. Simona e soție de pescar de 12 ani. Ea spune că secretul unei ciorbe ca în Deltă este peștele proaspăt, pe care soțul ei îl pescuiește la prima oră a dimineții. Și, în cel mult două ore, îl pune la fiert.
„Se pune apa, se lasă să clocotească, se pun ceapa și niște cartofi, vreo doi, ca să îi dea consistență, și o lași la fiert jumătate de oră să se rasfiarbă ceapa ca să prindă gust”, explică Simona Cristea.
O ciorbă tradițională se face întotdeauna cu cel puțin șapte specii de pește. Peștele se combină: crap, somn, caras mai gras și știucă, biban și șalău mai slab. Se pun la fiert și câteva legume, în funcție de sezon.
Prima dată se pun la foc căpățânile de pește, pentru că fierb mai greu și, după 10 minute, se adaugă și cozile.
„Se crestează așa, pentru că toată lumea se ferește de oase la plătică, caras și alte specii, iar în momentul în care le-ai crestat, oasele se înmoaie”, mai spune Simona.
O oră și jumătate stă ciorba la fiert. Apoi se lasă 10 minute la răcit și se servește cu leuștean și mujdei de usturoi.
Nea Vasile e pescar în Deltă de 20 de ani și mănâncă ciorbă de pește gătită de soția lui, în fiecare zi. O ajută la final, cu gustatul.
Turiștii care ajung în Delta Dunării cer trei tipuri de mâncare de pește: plachia, rasol și ciorba de pește. Cine gustă primul bol, cu siguranță, îl va mai cere și pe al doilea.
În fiecare săptămână, la cabana lui nea Vasile se fac peste 100 de litri de ciorbă de pește pentru turiști.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.