După doi ani de şantier, o corecţie financiară de 10% din valoarea totală a finanţării cauzată de contracte deficitare cu firma de construcţii şi nereguli la rapoartele de audit, spitalul este mai bine de jumătate reabilitat.
Unitatea a fost dotată cu un tomograf nou şi un nou aparat de RMN. Stă însă prost la capitolul de depistare a nivelului de substanţe toxice din organism. Şi aici apare primul paradox al sistemului sanitar dâmboviţean. La Spitalul Municipal din oraş, unitate subordonată spitalului judeţean, doctorii de la Medicină Legală au făcut în primăvara anului trecut o investiţie de 260.000 de euro pentru două aparate de ultimă generaţie.
Unul măsoară nivelul substanţelor toxice din organism, cum sunt etnobotanicele sau drogurile, iar cel de-al doilea - alcoolemia. Din lipsa unei aprobări a Spitalului Judeţean, aparatele sunt folosite doar pe cadavre, nu pe oameni vii.
„Acest aparat este de ultimă generaţie - un gaz cromatograf - care depistează orice substanţă toxică ce se află în organismul uman. Adică etnobotanice - noi le spunem substanţe de abuz, droguri, pesticide. Orice substanţă dăunătoare organismului uman. Cu ajutorul acestui aparat, putem să salvăm vieţi omeneşti. S-a mai şi întâmplat să salvăm vieţi omeneşti lucrând cu sau fără aprobare pentru Spitalul de Urgenţă”, spune Viorel Pantea, coordonatorul laboratorului de toxicologie medicină legală.
În inima masivului Bucegi, o altă unitate aflată în subordonarea directă a Spitalului Judeţean zace în paragină. Sanatoriul de la Moroieni a fost vreme de 50 de ani cel mai mare spital de tratare a bolnavilor de TBC din Europa. Doctorii de aici vorbesc de o altă unitate similară tocmai în Elveţia.
La Sanatoriul TBC Moroieni s-au făcut prima tomografie clasică din ţară şi prima branhoscopie. Tot aici s-au inovat şi perfecţionat multe tehnici de chirurgie toracică. Un întreg oraş a fost construit în jurul sanatoriului. Medicii erau obligaţi să-şi facă mutaţia în Moroieni şi beneficiau de tot ce aveau nevoie. Astăzi, mai găsim doar ruine şi o privelişte dezolantă.
În 2002, numărul paturilor a fost redus de la 650 la 225. Bugetate însă sunt doar 100 de paturi, iar acum în sanatoriu mai lucrează patru medici şi 30 de asistente medicale. Investiţii substanţiale nu au mai fost făcute din 1971.
Renovarea şi dotarea Sanatoriului de la Moroieni ar presupune o investiţie de câteva zeci de milioane de euro. Iar, în lipsa banilor, pacienţii şi doctorii se descurcă cum pot.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.