O destinația viticolă importantă înainte de 1989, comuna Lechința a reușit să se reinventeze în ultimii ani după ce mare parte din podgorii au dispărut. De la vin, a trecut la energia regenerabilă! Doar în ultimul an, în comuna Lechința au fost inaugurate două parcuri solare.
Consiliul Local nu a stat pe gânduri când a venit vorba să concesioneze teren pentru cei care au investit în parcurile solare. Redevența care intră în bugetul comunei de la acești investitori ajunge în fiecare an la o jumătate de milion de euro.
Banii reprezintă un sfert din actualul buget al comunei și sunt folosiți la modernizarea de drumuri, creșe și grădinițe.
Localnicii din Lechința au fost sceptici la început când fostele podgorii, devenite apoi pășuni s-au umplut de panouri solare.
Comuna Lechința a pierdut un investitor irlandez interesat de un parc solar de 60 de hectare, din cauza unor avize care au întârziat.
Chiar şi aşa, judeţul Bistriţa Năsăud este printre cele mai cautate de investitori dornici să dezvolte parcuri pentru energie regenerabilă. Investiţia în parcul fotovoltaic de la Mărişelu, de exemplu, se ridică la 20 de milioane de euro.
Printre localităţile luate în calcul pentru parcuri fotovoltaice se numără şi Livezile, Urmeniş sau Herina, unde numărul panourilor montate depăşeşte numărul locuitorilor.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.