Comuna Săpânța este unul dintre acele locuri pe care niciun ghid turistic nu le-ar putea trece cu vederea. Nici nu ar avea cum, mai ales că toate drumurile duc la Cimitirul Vesel.
„De la vârsta de 9 ani am fost format pe lângă cel ce făcea crucile din Cimitirul Vesel”, spune Dumitru Pop, sculptor de cruci.
Pe Dumitru Pop l-am găsit în atelierul lui Stan Ioan Pătraș, cel care în 1935 a făcut prima cruce cu un întreg epitaf scris pe ea, pentru un tânăr care s-a înecat în Tisa. Din 1977, Dumitru îi duce mai departe tradiția. Sătenii nici nu concep să îi îngroape pe cei dragi fără o astfel de cruce.
Povestea de pe cruce este scrisă tot din inspirația lui Dumitru Pop, care spune că tot ce se negociază este prețul crucii: 150 sau 300 de lei, adică dacă este scrisă doar pe o parte sau față-verso. „Familia nu poate să-mi spună multe lucruri, că eu le cunosc. Sunt de aici și nu am probleme în a descrie viața unui om care a trăit intre noi, aici”, explică Dumitru Pop.
Așa că textele sunt de multe ori tragi-comice, adevărate satire, dar pe care nu toată lumea le privește cu ochi buni.
În cei 36 de ani, continuatorul cimitirului vesel a sculptat peste 800 de cruci. Numai la una muncește câte 2-3 săptămâni. Dintre toate însă, crucea soacrei și-a câștigat celebritatea, iar textul ei a fost tradus în toate limbile din lume: „Sub această cruce grea/zace biata soacră-mea/ trei zile de mai trăia/ zăceam eu și citea ea. Voi care treceți pe aici, încercați să n-o treziți /că acasă dacă vine, iar e cu gura pe mine. / da' așa eu m-oi purta/ că-napoi n-o înturna”.
Comuna are multe de oferit și de arătat turiștilor. Chiar dacă stau prost cu promovarea, maramureșenii se bucură de atenția pe care le-o dau străinii. Un exemplu este irlandezul Peter Hurley, care a pus bazele festivalului Săpânța. El a cheltuit până acum, pentru trei ediții, 160.000 de euro din banii proprii.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.