Cetatea Alba Carolina se întinde pe 120 de hectare și este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. A fost construită de arhitectul Italian Giovanni Morando Visconti, iar lucrările au durat 24 de ani. După mai mulți ani de muncă și restaurare, Cetatea Alba Carolina își arată adevărata valoare și își așteaptă turiștii cu porțile deschise. Toți cei care ajung să viziteze cetatea au parte de o lecție de istorie trăită pe viu.
Turiștii care vor să retrăiască istoria neamului românesc pot vizita, în Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, dar și Catedrala Reîntregirii neamului.
Traseele turistice ale cetății concentrează principalele puncte și monumente istorice. Traseul celor Trei Fortificații conține elemente istorice din trei epoci diferite, Traseul Eroilor Neamului, Traseul de Nord, Traseul Porților Cetății, din care fac parte cele șase porți, care, de asemenea au fost restaurate.
„Traseul porților cetății începe de pe latura estică, cu poarta I, foarte frumos decorată, având pe ea statuile lui Venus și Marte, scene din Antichitate și, desigur, simbolul Casei de Austria, pajura bicefală. Deoarece această fortificație bastionară a fost construită în secolul XVIII-lea de către Imperiul Austriac. Urmeazã poarta a II-a a cetății, care a fost distrusă în anul 1937, iar apoi refăcută în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Poarta a III-a este cea mai importantă din cele șase, foarte bogat decorată, având pe ea statuia lui Carol al VI-lea, împăratul în timpul căriua a fost ridicată această cetate, desigur foarte mult scene cu semnificație simbolică. Pajura bicefală este cea mai mare din cele șase porți și cea mai importantă pe acest traseu. Urmeazã pe latura vesticã ultimele trei porți, poarta a IV-a, unde se află punctul de informare turistică, poarta a V-a și poarta a VI-a”, explică Emanuel Drăgușin, reprezentantul firmei restauratoare.
În fiecare zi, de la ora 12.00, ceremonialul de schimbarea a gărzii impresionează asistenţa. Soldații gărzii sunt îmbrăcați în uniforme ale armatei austriece medievale, iar caii prezenți sunt din rasa friziană.
După ceremonial, garda cetății își continuă ritualul pe platforma de artilerie unde sunt trase salve de tun, spre deliciul turiștilor, pentru care sunt amenajate zone pentru public pe cele mai înalte ziduri.
Cetatea Alba Carolina este restaurată și reabilitată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 67 milioane de euro.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.