În sâmbăta care precede sărbătoarea Rusaliilor, înainte de scăpătatul zorilor, într-un lan de grâu, flăcăii din comuna teleormăneană Năsturelu fac un jurământ sacru. Aşa începe obiceiul Căluşului, respectat cu sfinţenie în zonă.
„Veşnicia s-a născut la ţară! Mai există Oameni care-şi întorc mintea, trupul şi sufletul către adevăratele neamului românesc, către tradiţia populară, costumul popular românesc şi o fac din dragoste pentru copii lor, pentru viitor şi nimic nu este întâmplător”, a afirmat Puiu Simion, directorul Căminului Cultural Năsturelu.
Domnul profesor pentru oficialităţi, Nea Puiu pentru apropiaţi, a cules în permanenţă cântece şi dansuri populare, în special dintre cele specifice Teleormanului.
„Aici am ştiu şi am cules calendaristic fiecare anotimp. Recoltatul păioaselor, sărbătorile legate de acest ceremonial al strângerii recoltelor păioase, de Rusalii. Căluşul e obiceiul căluşăresc în care se îmbină plăcut acest obicei. Frumos se joacă pe la casele oamenilor, tămăduitor este cel care este jucat în Căluş, copilul, cel care este răsărit din căluş. Este singura zonă unde se mai practică acest obicei”, a mai spus Puiu Simion.
Nea Puiu are şi o nemulţumire, pe care cu greu o recunoaşte. Clădirea căminului Cultural este de un real pericol pentru oricine îi trece pragul. De repetiţii cu copiii, nici nu se mai pune problema.
„Om face şi căminul ăsta până nu va cădea, deşi este într-o rână. Are o dizabilitate între ghilimele. Avem o promisiune. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, nimeni altul decât fiul satului de la noi, de aici din Teleorman, Liviu Dragnea, preşedintele consiliilor judeţene la acea dată, stiţi ce mi-a spus? Era împreună cu domnul Crin Antonescu, și-mi spune dânsul: Domnule profesor, pentru reabilitarea în întregime a acestui cămin [...] Acele 8 miliarde pe care mi le-a promis sunt convins că nu a fost doar campanie electorală, ci a fost un cuvânt al unui om”, mărturisește directorul Căminului Cultural Năsturelu.
Ansamblul din Năsturelu se pregăteşte intens şi pentru o altă sărbătoare - Drăgăile sau, cum este cunoscută în alte zone, Sânzienele. Născută dintr-un vechi cult al Soarelui, această sărbătoare populară este închinată coacerii grâului.