Ștefan cel Mare a construit cele mai multe biserici din Moldova, le-a construit din piatră pentru a le feri de invaziile străine. Dar cateva sute de ani mai tarziu, o ocupație străină avea să le facă faimoase în lume. Promovarea intensă care a păstrat atat vreme neschimbata ierarhia optiunilor pentru turisti au început-o austriecii în perioada în care Bucovina era anexată Imperiului.
Putna, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Humor, Arbore sunt destinații pe care orice creștin ortodox trebuie să le parcurgă măcar o dată în viață.
Putna, cea mai importantă ctitorie
La 60 de kilometri de municipiul Suceava, la graniţa cu Ucraina, se găseşte cea mai importantă ctitorie a lui Ştefan cel Mare, Mănăstirea Putna.
Cea mai răspandită legendă despre locul ales pentru construcția bisericii spune că voievodul a folosit un arc si o săgeată și acolo unde s-a oprit săgeata a fost înălțat edificiul monastic.
Stefan cel Mare a construit biserici numai in ultimii 17 ani de viață, dintr-o domnie ce a durat 47 de ani. Dacă Putna a fost cea mai aproape de sufletul voievodului, devenind la moartea sa necropolă domnească, biserica Pătrăuți, situată la mai puțin de 20 de kilometri de Suceava este cea mai veche ctitorie a lui Ștefan.
Pe lista UNESCO
Ștefan a construit multe biserici din piatră. Biserica de la Pătrăuți este singura biserică pictată păstrată și astăzi dintre ctitoriile voievodului.
În secolul al XVIII-lea, în curtea bisericii a fost construită troița în stil maramureșean. În 1993 a fost trecută pe lista UNESCO. Un alt monument istoric inclus in patromoniul UNESCO este biserica Arbore, dar la fel ca și Pătrăuți, fiind biserică de parohie și nu mănăstire, nu este la fel de vestită. A fost construită de un boier, hatmanul Luca Arbore care, la două decenii după înălțarea lăcaușului de cult cu hramul "taierea capului Sfantului Ioan Botezătorul", ca o coincidență sfârșește decapitat.
„Înainte de a fi această biserică, pe aceste locuri era pădure și în mijlocul pădurii era un schit. În locul acelui schit străvechi construit din lemn s-a cosntruit în 1502 această biserică”, spune profesorul Gheorghe Dolinscki.
Legenda spune că la acea vreme zeci de familii care locuiau intr-un sat de la câtiva kilometri si-au părăsit casele si au construit altele noi în apropierea bisericii, atrași de frumusețea ei. Astfel că, acum, ceea ce hatmanul Arbore a construit pentru familia sa a ajuns să facă parte nu doar din patrimoniul local si național, dar si al lumii. Iar turiștii străini încă bat mii de kilometri pentru a vedea mănăstirile Bucovinei.
Având în vedere întinderea județului, Suceava sete al doilea județ din țară ca suprafață, iar pentru un pelerinaj la bisericile și mănăstirile din Bucovina este nevoie de cel puțin trei zile.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.