Botoşaniul nici nu speră că va deveni capitală de regiune, iar autoritățile cedează acest rol Iașiului.
„Cred că pentru regiunea de nord-est nu se mai pune problema și nimeni nu cred că mai poate contesta rolul de capitală regională al Iașiului. E un oraș încărcat de istorie, de semnificații istorice, culturale, încât orice altă variantă este exclusă din start din punctul meu de vedere”, explică Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.
„Mă puneți într-o situație delicată, pentru că eu am avut discuții cu cetățenii din județul Botoșani și, așa cum am observat și cum ei se exprimă, ei și-ar dori să fie capitala la Botoșani, că fiecare cetățean își dorește să aibă capitala în județul lui”, spune și Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoșani.
„În primul rând, nu trebuie să reinventăm roata și să găsim criterii. Cred că trebuie găsită mișcarea naturală a populației, mișcarea naturală a capitalului, a investițiilor. Se vede clar că unele orașe, fie că sunt centre universitare, centre economice, atrag zonal fluxuri mari de populație și de investiție - vă dau exemplu Iașiul”, spune Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoșani.
„Dacă vom analiza cu responsabilitate, nici într-un caz nu putem avea capitala la Botoșani”, este de părere Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Cei doi reprezentanți ai administrație locale au fost întrebați ce ar fi fost dacă regiunile ar fi fost desenate pe matricea regiunilor istorice.
„Mă puneți să răspund la niște întrebări care nu sunt încă asumate politic. (...) Fiind moldovean, mi-ar plăcea să se numească Regiunea Moldova. La fel cred că și oltenii și Muntenia... Vom vedea exact cum va ieși acest proiect asumat politic. Acum nu trebuie să ne ascundem în spatele ușilor închis. Totuși, consensul va fi politic... Clar. Nu putem discuta... Dezbaterile publice vor fi făcute, vom asculta părerile tuturor, dar eu sunt convins că hotărârea va fi un consens politic la nivelul majorității guvernamentale”, explică Florin Țurcanu.
Primarul municipiului reședință de județ spune că un singur criteriu trebuie avut în vedere pentru viitoarele regiuni.
„Din punctul meu de vedere trebuie să fie funcționale, în primul rând. Trebuie să fie funcționale economic, că dacă nu sunt funcționale economic și le definim doar istoric, realitățile istorice fiind cu totul altele acum decât în urmă cu sute de ani, când erau definite regiunile, s-ar putea să nu funcționeze. Noi le facem ca să funcționeze economic, să atragem fonduri. În final, ăsta este scopul regionalizării: unu, descentralizarea, deci ducerea deciziei la nivelul cetățeanului pentru flexibilitate și doi, atragerea de fonduri europene”, spune Ovidiu Portariuc.
„Dacă vom lua atribuții de la primării, consiliul județean și le vom duce la regiuni, atunci vom discuta tot despre centralizare, nu despre descentralizare, pentru că niciun cetățean nu dorește să aibă o relație cu regiunea Neamț sau Suceava, decât să vină la Consiliul Județean Botoșani sau la Primăria Drăgușeni sau la Santa Mare”, spune Ovidiu Portariuc.
În opinia șefului Consiliului Județean Botoșani, regiunea de nord-est va avea câteva priorități: „Avem nevoie de un aeroport regional modernizat, avem nevoie de o autostradă regională care să traverseze regiunea respectivă, avem nevoie de refacerea drumurilor naționale regionale și cred că avem nevoie și de un proiect în ceea ce privește transportul mărfurilor. Mai nou privatizăm CFR, drumuri naționale nu avem și atunci transportul mărfii cum îl asiguri? Sunt multe proiecte pe care ar trebui să le implementăm, dar să ajungem să avem regiuni și apoi discutăm. Pentru că știți, nu împușcăm pielea ursului din pădure și deocamdată nu știm când vor funcționa aceste regiuni”.
Din regiunea de nord est fac parte Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Dintre acestea, județele Iași și Neamț sunt cele vehiculate ca fiind viitoarele capitale de regiuni.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.