Investitorii din județul Botoșani par din ce în ce mai atrași de sectorul energiei verzi. Dacă în urmă cu câțiva ani a produce energie electrică din vânt sau soare era doar un vis, acum în județ a fost construit primul parc fotovoltaic din Moldova. Dezvoltat de o firmă cu capital 100% privat, cu acționar unic din Botoșani, parcul are dimensiuni considerabile.
„Ideea a început prin 2008. Era foarte incipient... În România nu exista încă niciun parc și a apărut dorința să valorificăm oportunitățile noi. Și au fost primele studii de fezabilitate, soluții, identificare teren, identificare tehnologie, scenarii de cost, scenarii de venit. Până prin 2010, când a apărut legislatia aferentă șI manualele de implementare, normele de aplicare a legii existente deja și atunci am dat startul să spunem propriu-zis în care am început temele efectiv corecte în care să vedem ce panouri vrem să folosim, ce invertoare vrem să folosim... structuri, soluții și așa mai departe”, explică George Ciubotaru, directorul Diviziei Energie Verde - SC Electroalfa SA.
Care a fost nivelul investiției
Un ajutor au primit investitorii și din partea Administrației Fondului Național de Mediu.
„Lucrările au început în 2012, în prima parte a anului, mai-iunie. Am lucrat la parc până în noiembrie, când a fost gata efectiv. Ce a fost frumos și a fost benefic și pentru noi și pentru oraș este că aproape jumătate din tot ce înseamnă investiție în acest parc a provenit din Botoșani sau din România, în sensul în care structura metalică, posturile de transformare, cutiile de joncțiune, cutiile de distribuție, efectiv forța de muncă au venit din oraș, din județ. Tot ce a fost importat s-a rezumat la panourile fotovoltaice, care nu se fac în România, și la invertoare, care, de asemenea, nu se fabrică în România”, a adăugat George Ciubotaru.
Investiția totală a ajuns în jur de 7,6 milioane de euro, care se va amortiza în jur de opt, nouă ani. Tot în județul Botoșani, dar în partea de nord, mai mulți investitori străini vor să construiască un parc cu 59 de eoliene, a câte trei megawatti fiecare.
„În momentul de față suntem în faza de obținere a unor avize. Viața se va îmbunătăți în privința taxelor, impozitelor care se vor încasa, a locurilor de muncă, știind că orice investiție aduce neapărat și locuri de muncă nou create. În primul rând se vor moderniza drumurile în extravilan, pentru că, pentru ca să ai acces la montare, trebuie să ai drumuri și neapărat trebuie modernizate drumurile, trebuie pietruite, va fi rețeua de cabluri care va prelua energia produsă de turbine și dusă în stație, ceea ce necesită un parc eolian. Încă noi suntem începători în România”, spune Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniș.
Edilul comunei Păltiniș speră ca parcul eolian care va fi construit pe raza comunei pe care o conduce să fie funcțional începând cu anul 2015.
Experți în producția de energie botoșănenii valorifică toate resursele naturale: aer, soare, apă. La Stânca-Costești de pe malul Prutului, a fost construită, la mijlocul anilor 70, o amenajare hidrotehnică, în colaborare cu fosta Uniune Sovietică. Scopul principal al acumulării de la Stâca-Costești este apărarea împotriva inundațiilor, dar la baraj funcționează două Turbine care produc fiecare câte 16 megawati, câte una în beneficiul fiecărei țări, România și republica Moldova.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.