RAPORT DE ŢARĂ. Bacăul a câștigat confruntarea cu Vasluiul

Data publicării:
raport de tara vs vs bc

În prima ediție specială a campaniei „Raport de țară” , Iașiul s-a confruntat cu județul Neamț și a câștigat competiția cu 70 de puncte la 68.

În cea de-a 16-a confruntare organizată de Digi24, Cosmin Prelipceanu a mers la Bacău, iar Sanda Nicola a fost la Vaslui și au stat de vorba cu oamenii locurilor, iar in studioul de la Bucureşti, Dan Suciu are alături un juriu special, care va decide judeţul câştigător

Note pentru specific local

Dumitru Borțun, specialist în comunicare, a spus că o comunitate este o grupare cu o tradiție comună, un trecut comun și prin urmare are valori comune, iar atunci când acestea există, atunci există și un viitor comun.

„Cu resursele umane, cu capacitate lor de a se dezvolta, aș da nota 8 Bacăului și nota 6 Vasluiului”, a notat Dumitru Borțun.

Sociologul Ana Bulai a spus că județul Vaslui are acea resursă brută, care determină nevoie de dezvoltare, iar cu un management performant ar putea conta mai mult în regiune. Ea a notat Bacăul cu 8, iar Vasluiul cu 5. Ana Bulai a adăugat că județul Vaslui este mai eterogen, pe când Bacăul este mai omogen.

Valentin Ionescu, consultant de management, a afirmat că cele două județe au anumite trăsături comune, iar capitalul social al acestora este un parametru important pentru dezvoltare.

„Bacău are un anumite potențial și l-aș nota cu 7, iar Vasluiul cu 3. Eu oricum nu dau note mari. Sunt niște norme și valori care determină atitudinea umană în anumite circumstanțe. Bacău are un grad de industrializare ridicat, dar are discrepanțe mari”, a spus Valentin Ionescu.

Scorul după această rundă este 23 la 14 în favoarea Bacăului.

Note pentru administrație locală și mediu de afaceri

Valentin Ionescu a acordat nota 7 Bacăului şi nota 4 Vasluiului.

Valentin Ionescu reproşează ambelor administrații locale un anumit limbaj arhaic, faptul că se focalizează, în discursul lor, pe lucruri care plictisesc, cum ar fi infrastructura. Îmbunătățirea administrativă înseamnă a-ți pune problema cum invoez serviciile locale, spune Valentin Ionescu. „La noi nu există conceptul de concurență între administrațiile locale”, punctează fostul ministru al privatizării. În ceea ce privește strategiile locale de dezvoltare, acestea ar trebui să ia în calcul indicatori reali.

În privința mediului de afaceri, un potențial mai mare îl are Bacăul, în timp ce Vasluluiul e mult prea concentrat pe agricultură, consideră Valentin Ionescu.

Notele Anei Bulai au fost 6 pentru Bacău şi 7 pentru Vaslui. Sociologul a argumentat că „este ușor să fii bogat într-o zonă deja bogată” - ceea ce se întâmplă cu Bacăul. În Vaslui administrația se confruntă cu probleme grave – cum ar fi copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate – cărora însă le face față și ca dovadă este că nu a crescut devianța, deși sunt orașe întregi de copii părăsiți. Este o provocare administrativă, care în viitor s-ar putea întoarce cu efecte benefice. Copiii care acum au părinții plecați la muncă în străinătate reprezintă un viitor mediu de afaceri care ar trebui să intre în atenția administrației, pentru că au o etică a muncii. Ei au niște așteptări nu foarte sus poziționate, iar acești copii ar putea avea de învățat de la părinții lor, vor avea niște modele în ceea ce privește munca și niște modelele culturale. În plus, ei știu să se adapteze unor condiții care par de necrezut pentru alții.

Dumitru Borţun a apreciat Bacăul la 8, iar Vasluiul la 5 și a avertizat că la Vaslui agricultura înseamnă monocultură, ceea ce reprezintă un punct slab și un risc.

Această rundă a fost câștigată de Bacău cu 21 la 16.

Runda a treia. Calitatea vieții

Ana Bulai a acordat 5 puncte Vasluiului și 7 puncte Bacăului, dar a apreciat că invitații Sandei Nicola au luptat împotriva unei etichete sociale care i se pune în general Vasluiului, acela de a fi cel mai sărac județ, un județ eminamente agricol. Totuși, a atras atenția Ana Bulai, această pondere uriașă a agriculturii nu lasă loc unei industrii. Din acest motiv, în procesul de regionalizare este necesară lipirea Vasluiului de o zonă de serviciu care să-i permită dezvoltarea și să-i dea o direcșie.

Dumitru Borțun a acordat 6 pentru Vaslui și 7 pentru Bacău și a mărturisit că avea de gând să dea mai puțin Vasluiului, dar a fost influențat de pledoaria lui Adrian Porumboiu.

Profesorul Borțun spune că problema este acel ev mediu întârziat care se înregistrează în multe zone din România, acea societate întârziată care a născut baronii locali. În Moldova, a spus profesorul, trebuie evitată sărăcia structurală.

Valetin Ionescu a valorizat în mod egal cele două județe, acordându-le câte 5 puncte. El a atras atenția însă că spiritul de independență ridicat al Vasluiului poate să-i dea un potențial. 

După această rundă, Bacăul acumulează 19 puncte, iar Vasluiul 16 puncte.

Competiția este câștigată de Bacău cu un scor general de 63 de puncte, în timp ce Vaslui are 46 de puncte.

Primarul Bacăului: E posibil ca în ultima parte a mandatului să modernizăm primăria, dar bazinul trebuia făcut

Municipiului Bacău deține cel mai bun bazin de înot din România, în opinia jurnalistului Cosmin Prelipceanu, însă clădirile primăriei și cea a Consiliului Județean nu au fost încă renovate.

Toate au o prioritizare. Și primăria, și clădirea Consiliului Județean mai pot să aștepte. E posibil ca în ultima parte a acestui mandat să le modernizăm. Acest lucru e necesar, dar bazinul de înot trebuia făcut. Teatrul, centrul de afaceri, spitalul, la fel. Tot ce ține de infrastructură, sănătate și educație trebuia făcut”, a explicat Romeo Stăvălache, primarul Bacăului.

Bacăul a avut un bagaj aconomic foarte bun, a susținut primarul, făcând referire la câteva societăți care erau printre primele la nivel național în anii '90.

Potrivit primarului, cifra de afaceri a Bacăului este de două miliarde de dolari, din care un miliard de euro provin de la șapte societăți care se află printre primele în domeniul lor de activitate.  

Atragerea fondurilor europene, un efort considerabil al autorităților vasluiene

Parcul Copou din Vaslui urmează să fie făcut parc de dendrologic după ce va fi populat cu veverițe.

„Deja cei care s-au exprimat au folosit toate stereotipiile la adresa județului Vaslui. Lucrurile acestea nu fac cinste nici celor care se exprimă la adresa noastră, cu cât mai mult noi cei care refuzăm aceste stereotipii”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consilului Județean Vaslui.

„Statistica nu relevă și nu spune îndeajuns despre condiții, despre istoricul la care ne-am raportat. În general, statistica știe tot, însă oamenii care locuiesc aici știu și fac eforturi extraordinare pentru a se adapta, pentru a găsi de lucru, pentru a dezvolta activități economice, culturale, din zona sănătății. Un clasament are și un ultim loc și nu pot fi învinovăți vasluienii potrivit unor criterii, unele mai subiective, altele mai obiective”, a mai spus Dumitru Buzatu.

„S-a spus la început: regionalizarea la granița uniunii europene, în polul sărăciei - nu sunt de acord cu această descriere. Vaslui este în plină modernizare, are obiective mult mai multe decât acest parc”, a spus Vasile Pavăl, primarul Vasluiului.

„Printr-o muncă deosebită cu colegii mei, pentru a întocmi aceste studii, pentru a le reprezenta. Am reabilitate trei școli, avem management integrat la deșeurilor în derulare, al apei potabile în derulare. Peste 150 de milioane de euro sunt în derulare pentru această comunitate. Acești oameni nu-și merită această categorisire ca pol al sărăciei”, a adăugat Vasile Pavăl, despre modul în care a reușit să atragă fondurile europene.

El a mai spus că o suprafață de 5.000 de metri pătrați va fi pusă la dispoziție producătorilor locali pentru a produce alimente.

Beatrice Vlad, directorul executiv al Direcției pentru Proecția Copilului Vaslui, a atras atenția că numărul copiilor care au părinții plecați la muncă în străinătate ar putea fi mult mai mare decât apare în statisticile oficiale.

„Cunoscând amploarea și importanța fenomenului autoritățile locale au luat măsuri care să vină în sprijinul acestor copii”, spus Beatrice Vlad.

Numărul copiilor aflați în această situație este de aproximativ 3.600, însă ea consideră că ar putea fi dublu.

„Cred că numărul este dublu din estimările noastre”, a mai spus Beatrice Vlad.

Bacăul, târg la intersecția unor drumuri comerciale

Potrivit lui Petru Cimpoesu, scriitor și directorul Direcției Județene de Cultură, Bacăul a fost un târg aflat la intersecția unor drumuri comerciale.

Istoricul Eugen Șendrea a explicat că municipiul era un loc de trecere: „Toată lumea venea prin Bacău”.

Erau clădiri vechi, solide, cu balcoane turcești și ferestre mari unde se expuneau mărfurile. Pe trotuarul drept, spre catedrală, mergeau oamenii căsătoriți, colenii, militarii de rang înalt, negustorii înstăriți. Pe celălalt mergeau țăranii, muncitorii și oamenii mai mărunței”, a povestit istoricul.

Agricultura și gazele de șist puncte de maxim interes pentru Vaslui

„Într-adevăr, Vasluiul se află la marginea Europei din punct de vedere geografic, cumulat cu faptul că indicatorii macro economici nu ajută mare lucru și trecând și printr-o istorie nu prea îndepărtată, Vasluiul nu se poate lăuda cu date destul de mare. Lucrurile sunt schimbate și în această parte a țării, din punct de vedere al agriculturii și al industriei alimentare, suntem chiar în mijlocul Europei. Lucrăm suprafețe foarte mari, comasate, a fost o muncă extraordinar de mare să comasezi terenuri disipate. Tot ce se lucrează aici este vorba de pământ privat, nu vorbesc numai de firmele mele, vorbesc și de ceilalți fermieri. Pe mine mă deranjează enorm când suntem categorisiți ca cetățeni ai României de mâna a doua”, a spus Adrian Porumboiu, cel mai important om de afaceri din Vaslui.

El a spus că firmele pe care le conduce sunt cel mai mare producător de grâu din România și poate susține că grânarul României este în această parte a țării.

George Safir, patronul unui procesator de pui din Vaslui, a spus că a reușit să ajungă la acest nivel prin muncă și perseverență.

„Firma este din 91, o activitate începută de tatăl meu și de prelucrare de pasăre din 2000. Am accesat patru proiecte europene în valoare de 7 milioane de euro, care ne-au ajutat să fim printre cei mai importanți procesatori din România”, a spus George Safir.

Adrian Solomon, deputat de Bârlad, a fost cel care a vorbit de gazele de șist, un subiect fierbinte în ultima vreem în România.

„Eu le-am convocat pentru că era un guvern care nu răspundea nici măcar interpelărilor unui deputat. Și dacă n-a răspuns am convocat acele mitinguri ca să aflăm un răspuns. Vin de la Bârlad și nu dintr-un oraș subdezolvatat. Este un oraș care aduce în economia județului ce se cheamă industrie. În Bârlad sunt peste 2.500 de angajați în industria ușoară, la noi s-au mai făcut două-trei fabrici, spre deosebire de Bacău, care au dărâmat o fabrică de confecții ca să facă un mall. Eu am zis de la început și împreună cu primarul și președintele Consiliului Județean că suntem împotriva exploatării poluante. Pe mine m-au convins, se pare că pe alții nu i-a convins”, a spus Adrian Solomon, deputat de Bârlad.

Adrian Porumboiu a vorbit și de fiul său, Corneliu Porumboiu – regizor de film. El a spus că în filmele sale, Corneliu a cuprins un mic eșantion din starea și trăirile unei zone catalogate pe nedrept fără să-i fie cunoscute dinainte meritele și defectele.

Porumboiu a vorbit și despre importanța capitalului privat românesc.

„Trăim cu o mentalitate ca să ne facă Guvernul, să ne dea Guvernul. Nu. Guvernul trebuie să dea doar legi și să creeze acel cadru în care să nu mai dispară societățile cu capital privat românesc. E un topogan amețitor. Se desființează zilnic firme. Dacă nu vom avea un capital privat românesc puternic, nici statul și nici România nu va cunoaște niciun fel de dezvoltare la un nivel la care ni-l dorim cu toții”, a adăugat Adrian Porumboiu.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Înainte de confruntarea din această seară, Vaslui era pe locul 35, iar județul Bacău pe locul 37.

Săptămâna viitoare în competiția regionalizării vor intra județele Maramureș și Satu Mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”