RAPORT DE ȚARĂ. Autoritățile din Vâlcea se tem de o împărțire inechitabilă a fondurilor
Judeţul Vâlcea este în partea de sud a României în regiunea Olteniei pe malul drept al Oltului, numai câteva localităţi sunt pe malul stâng fiindcă se consideră că malul stâng face parte din regiunea Muntenia. Are o populaţie de aproximativ 400 de mii de locuitori, după ultimul recensământ. Este o zonă mai mult de munte, de dealuri şi mai puţină câmpie, predomină pădurile în judeţul Vâlcea.
„Este o zonă turistică importantă, mai ales că judeţul Vâlcea este cunoscut prin mănăstirile şi bisericile care află pe aceste meleaguri. Ca ultimă realizare, la Obârşia Lotrului - Vidra s-a realizat pârtia de schi care este printre cele mai moderne din România, chiar şi din Europa. S-au făcut investiţii în valoarea de 30 de milioane de euro. Stăm mai puţin bine la cazare, dar în următorii ani sperăm să rezolvăm şi problema cazării prin construcţia de pensiuni şi hoteluri. Industria până acum s-a bazat mai mult pe produsele realizate de Oltchim, dar care în momentul de faţă funcţionează 25% din producţie. Sperăm ca în următoarele luni să se ajungă la o producţie de 50% şi să se privatizeze. De asemenea, avem uzinele de sodă în zonă, de asemenea întreprinderea minieră care exploatează calcar şi sare, chiar în cadrul întrepriderii miniere există o salină”, spune prefectul Mircea Nadolu, într-o prezentare succintă a județului Vâlcea.
Prefectul este sceptic în privința regionalizării. „Asupra regionalizării sunt multe puncte de vedere şi multe discuţii. Din păcate, eu ţin minte din anii 60 când România era împărţită în regiuni. Noi faceam parte, judeţul Vâlcea făcea parte din regiunea Argeș și, din păcate, o spun în continuare, atunci s-au făcut investiții foarte multe în partea Piteștiului, în județul Argeș. Iar Vâlcea a rămas foarte mult în urmă”, explică prefectul Mircea Nadolu. „După acee,a când s-a trecut la județe, într-adevăr județul a început să dezvolte, dar din cauza regiunii Argeș am rămas mult în urmă, investițiile făcându-se acolo. Tare mi-e teamă că regionalizarea va însemna această împărțire a fondurilor subiectivă, care se vor face mai mult în capitala regiunii. Adică cel care va fi guvernatorul acestei regiuni va trage mai mult spre acea zonă”, afirmă prefectul Nadolu.
Vâlcea, în regiune cu Sibiul?
Totuși, prefectul recunoaște atuurile regionalizării: „Pe de altă parte, se pare că regionalizarea este bună din punct de vedere al obținerii fondurilor europene. Din punctul meu de vedere ar fi bună, pentru că s-ar putea realiză niște proiecte mari. Eu știu...autostrăzi, tot felul de investiții care s-ar putea face la nivelul regiunii. Se spune că regionalizare ar reduce foarte mult cheltuielile administrative. Nu știu, nu-mi dau seama. Probabil așa este, dar și această descentralizare și regionalizare, prin crearea unor deconcentrate care acum sunt la nivelul județului, la nivelul regiunii, nu știu dacă va fi benefică pentru populație, care probabil va avea mai mult de umblat”, subliniază prefectul.
Mircea Nadolu nu este mulțumit, totuși, cu actuala împărțire regională prin care județul Vâlcea este trecut la regiunea Oltenia, alături de Gorj, Olt, Dolj, Mehedinți. „Eu nu sunt de acord cu această idee, fiindcă deja regiunea Olteniei este o zonă mai puțin dezvoltată decât alte regiuni, mai ales zona din Olt. Noi am opta mai repede pentru o regionalizare care ar cuprinde județul Vâlcea, județul Sibiu, județul Gorj, județul Hunedoara și județul Alba. Și vreau să va spun că ne leagă de ei mai multe realizări și ce s-ar putea realiza. De exemplu, șoseaua Transalpina care face legătura din județul Gorj, din localitatea Novaci-Rânca, șoseaua trece pe la altitudinea de 2140 de metri. (...) Trece pe la Obârșia Lotrului, apoi intră în județul Alba, trece și prin județul Sibiu și se termină la Sebeș. Deci face această legătură între, hai să zicem, Oltenia și Transilvania. Ar fi o legătură, pentru că acum Obârșia Lotrului este un important nod turistic. (...) Nu știu dacă se termină în 2016 sau dacă chiar se va începe. Nu știu asta, dar iarăși este un punct de interes care ar lega Bucureștiul, Piteștiul, deci autostrada A1, Pitești-Rm. Vâlcea-Sibiu-Hunedoara-Arad-Nădlac-Budapesta. Bun, ținând cont că județele din nord sunt într-o regiune mai dezvoltată mai noi, deci, din punct de vedere economic, ne-ar conveni să ne alăturăm lor. Să ne alaturăm unei zone dezvoltate decât unei zone mai puțin dezvoltate. Pe lângă astea, foarte mulți locuitori din zona de nord a județului, de fapt începând din zona de mijloc spre nord au făcut și fac școlile la Sibiu, facultățile, au locuri de muncă acolo”, punctează prefectul Nadolu în interviul acordat Digi24.
Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti, spune, în schimb, că are încredere în regionalizare. „Cred că într-o lume în care vorbim de globalizare, într-o lume în care vorbim de Uniunea Europeană și noi, în România, trebuie să fim organizați ca celelalte țări ale Uniunii Europene. Este firesc ca în următorul timp, nu știu în cât timp va fi realizată regionalizarea, dar categoric eu unul spun că este bine să se facă această regionalizare”, declară Florinel Constantinescu.
Întrebat cum i se pare ideea ca municipiul Craiova să fie capitala regiunii, primarul din Călimănești recunoaște că ar fi mai convenabil ca Vâlcea să facă parte din regiune cu Sibiul: „Sunt discuții...unii trag către Craiova prin regiunea Sud - Vest Oltenia. Alții spun că ar trebui să facem parte din regiunea care să cuprindă și Sibiul. Sigur, acestea sunt încă la nivel de discuții. Cert este că la oră actuală funcționam atât cu accesarea de proiecte pe regiunea Sud Vest Oltenia. Dacă mă întrebați personal, având în vedere că noi suntem în Nordul județului Vâlcea sigur cred că ar fi un beneficiu dacă am face parte din regiunea cu Sibiul, cu Albă, cu celelalte județe din Ardeal”.
În ceea ce-l privește pe Geani Man, viceprimarul comunei Voineasa, el consideră că regionalizarea este o decizie politică și că va fi benefică pentru toți cetățenii. „Problema este cum se va face această regionalizare. Trebuie să cântărim foarte bine efectele care rezultă din această regionalizare și la sfârșitul acestui proces de regionalizare cetățeanul trebuie să simtă niște avantaje. Niște avantaje administrative, niște avantaje financiare. Că până la urmă, orice chestiune care se face la nivel local sau la nivel administrativ sau la nivel regional, în cazul nostru, trebuie să aibă că obiectiv obținerea anumitor avantaje pentru fiecare dintre noi”, a declarat viceprimarul din Voineasa.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.
- Etichete:
- mi
- valcea
- regionalizare
- impartire teritoriala
- raport de tara
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News