Autoritățile județului Teleorman își pun mari speranțe în cercetările sociologice realizate de Guvern. Șeful Consiliului Județean este reținut în declarații atunci când se discută despre stabilirea capitalei de regiune.
„Eu zic să așteptăm să fie finalizată această cercetare la care se lucrează în momentul de față. Au avut loc și câteva dezbateri publice. Să fie desemnată capitala, după care să discutăm”, susține Adrian Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman.
Dar procesul de regionalizare este privit cu multă speranță de autoritățile din Teleorman.
„Regionalizarea va fi făcută pentru o dezvoltare mai echilibrată. Scopul regionalizării reprezintă până urmă atragerea a cât mai multe fonduri europene și îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean și pentru eliminarea acestor discrepanțe între județe”, mai spune președintele Consiliului Județean.
Adrian Gâdea este foarte ferm atunci când vine vorba despre modalitatea prin care un șef de regiune ajunge în funcție: „Părerea mea e că e bine să fie ales, pentru că altfel nu are legitimitate”.
Teleormănenii s-au gândit deja la un prim proiect regional.
„Odată cu această regionalizare se vor crea niște proiecte cu impact regional. Vă dau un exemplu. Noi avem un drum județean care merge până la limita cu județul Dâmbovița. Drumul e reabilitat, se circulă foarte bine. În Dâmbovița există un tronson de vreo 7-10 km care nu e asfaltat”, afirmă Adrian Gâdea.
Președintele CJ Teleorman spune că deja le-a trimis adrese colegilor săi din Dâmbovița, Giurgiu și Arges, prin care le-a adus la cunoștiință că a pregătit documentația pentru anumite tronsoane de drum județean și le-a cerut acestora să pregătească și ei documentația pentru tronsoanele de drum care traversează județele respective.
„Vom face niște proiecte de impact regional. Adică un drum care să traverseze două-trei sau poate patru-cinci județe în cadrul regiunii”, adaugă președintele Consiliului Județean Teleorman.
Autoritățile de la Alexandria văd și un alt avantaj al regionalizării - influența asupra investițiilor și asupra bugetului județului.
„Eu cred că influența va fi una, în ceea ce înseamnă investițiile, va influența în mod benefic. Cum va influența regionalizarea bugetul, zic eu că tot benefic, pentru ca timpul în care fondurile europene acestea vor fi accesate se va micșora, se va scurta”, conchide Adrian Gâdea.
Până la alegerile parlamentare din 2012, Consiliul Județean Teleorman a fost condus de actualul vicepremier și ministru al dezvoltării regionale, Liviu Dragnea, cel care coordonează procesul regionalizării României.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.