Râmnicu-Vâlcea este resedința administrativă și cel mai mare oraș al județului. Aici, in Parcul Zăvoi, s-a auzit pentru prima oară imnul revoluţionar „Deşteaptă-te, române!”.
„Cele trei cuvinte care să definească identitatea judeţului Vâlcea ar fi, după mine, următoarele: 1 - pomicultura, 2 - balneologie şi 3 - turism montan. Aceste trei segmente ale activităţii economice, turistice şi culturale cred că sunt definitorii pentru tradiţiile şi pentru dezvoltarea de-a lungul istoriei a acestui judeţ”, spune Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Motorul economiei locale a fost, în ultimele patru decenii, Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. În 2007, exporta aproximativ 78% din produse în 80 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia - Pacific. În mai 2007, Oltchim a devenit membru deplin în Consiliul European al Producătorilor de Vinili, fiind prima societate producătoare de PVC din Europa de Est care a primit această distincție.
În decembrie 2009, Oltchim a preluat de la Petrom divizia de petrochimie (Petrochemicals Argeș), de pe platforma Arpechim Pitești, pentru suma de 15 milioane Euro. În prezent, situaţia Combinatului Oltchim este incertă, dupa ce incercarea de privatizare a companiei a eşuat.
În elita handabalului și în Patrimoniul UNESCO
Clubul Sportiv Oltchim Râmnicu Vâlcea, cea mai titrată echipă de handbal feminin din România, este unul dintre cele mai iubite branduri locale. A câștigat Campionatul României de 16 ori, Cupa României de 13 ori, are în palmares două trofee IHF, o Cupa Cupelor, o Supercupa Europei și un Trofeul Campioanelor.
Ceramica de Horezu a fost inclusa, în 2012, în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO. La Horezu, lucrul cu lutul este mostenit din strămoși. Îndemânarea oi talentul de a combina formele și culorile definesc unicitatea acestui tip de ceramică.
Avand ca element dominant cocoșul, vasele de Horezu sunt pictate in culori vii, care variază de la nuanțe de maro, roșu, verde și albastru. până la celebrul ivoriu. Ceramica populară de Vlădești, numită și ceramica dacică, este și ea o marcă a județului Vâlcea. Ea a păstrat întocmai tehnica dacilor, care lucrau vase albe, elegante și frumos împodobite cu modele în nuanțe de verde și maro.
Rețea de stațiuni balneoclimaterice
Existenţa numeroaselor izvoare minerale în judeţul Vâlcea a dus la apariţia şi dezvoltarea unei reţele de staţiuni balneoclimaterice şi la concentrarea unor valoroase obiective turistice. Apele subterane - minerale, termale şi termominerale - reprezintă principala bogăţie a judeţului.
E o zonă turistică recunoscută, are foarte multe mănăstiri, construcţiile sunt noi, deci aproape tot renovat. Turismul e în floare în Călimăneşti, Voineasa, Munţii Cozia, Horezu, Olăneşti și Govora.
Pentru apele sărate şi nămolul cu proprietăţi terapeutice, în 1912, au fost deschise primele stabilimente de tratament. De mulţi ani, având în vedere numărul mare de turişti din Craiova, oraşul Ocnele Mari a fost supranumit Marea Craiovei.
Un loc puțin cunoscut nu doar de turiști, ci și de localnici, este Rezervația Naturala Muzeul Trovanților. Aici, pietrele care nasc legende se întind pe mai bine de un hectar, iar originile lor sunt puse, deseori, pe seama unor fenomene supranaturale. În fapt, trovanții sunt formațiuni grezoase, cimentări locale în masa nisipurilor.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.