În Băleni, aproape 90% din localnici se ocupă cu agricultura. Şi le merge chiar bine. Mai toţi şi-au construit solarii, care să le protejează de intemperii culturile de ridichi, roşii, ceapă verde sau roşie, salată, ardei graşi sau verdeţuri.
„Avem 2.500 de hectare folosite pentru legumicultură şi, în ultimii ani, s-a dezvoltat foarte mult cultura protejată. Avem peste 350 de hectare de sere şi solarii. În toate pieţele din România veţi găsi produse obţinute în localitatea Băleni”, spune primarul localității, Marian Paraschiv.
În Lunguleţu, de zeci de ani oamenii cultivă cartofi şi varză. „Cartoful de Lunguleţu”, chiar dacă nu este încă un brand local, e totuși motiv de mare mândrie pentru localnici.
Lucrările au fost întârziate din cauza ploilor, însă agricultorii spun că sunt în grafic. Îşi vând la marginea drumului marfa la care au trudit în toamna anului trecut.
La Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi şi varză peste 4.000 de hectare, iar recolta reprezintă 5% din producţia de cartofi a României şi aproape 10% din recolta totală de varză.
Alt sat, alt brand local - Frumosul de Voineşti. Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti a fost înfiinţată la 1 ianuarie 1950, iar la înfiinţare a primit aproximativ 120 de hectare de teren pentru livezi experimentale. În timp, baza materială a crescut de cinci ori, ajungând în 1974 să deţină 627 de hectare, din care plantaţiile pomicole ocupau 335 de hectare. Azi, din cauza retrocedărilor masive, abia se mai găsesc 90 de hectare, pentru care primăria a reuşit să obţină un titlu de proprietate.
„Sper ca, prin reînfiinţarea staţiunii de cercetări pomicule, Ministerul Agriculturii să acorde fonduri necesare pentru cercetare, descoperire de noi soiuri şi reînfiinţare de plantaţii moderne, să putem vinde în România mărul tradiţional, mărul de la Voineşti”, subliniază Gabriel Sandu, primarul din Voinești.
Producătorii din partea locului se plâng că vânzarea nu mai merge ca în anii trecuţi: „Românului ce-i trebuie? Să fie ieftin şi prost. Nu se bucură la ce e autohton, că sunt mult mai gustoase”.
Fie că este vorba de legumele gustoase de la Băleni, de cartofii şi de varza de la Lunguleţu sau de „Frumosul de Voineşti”, românii trebuie să ştie că toate acestea se găsesc în Dâmboviţa, un judeţ în care agricultura încă merge.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.