Mitru Crişan a fost directorul marelui complex de creştere a porcilor din România, Combil, pentru ca mai apoi să dezvolte propria-i afacere în zootehnie. A început cu nici o sută de vaci şi cu ajutorul fondurilor europene a ajuns să deţină ce mai modernă fermă de vaci din Ialomiţa, dar şi o fabrică de procesare a produselor din lapte.
Un business început în primii ani de după 1990, şi care a ajuns în prezent la o cifră de afaceri de 8,6 milioane de euro şi un profit de peste un million de euro pe an.
Ca să ajungi la aceste rezultate, trebuie însă să ştii să te adaptezi la condiţiile din piaţă şi să faci faţă provocărilor. În cazul său, una din cele mai mari probleme a fost aprovizionarea cu materie primă.
„Au fost perioade în care nu ne-am putut asigura materia primă din ţară. Unii chiar s-au supărat pe noi din cauza asta, dar dacă lucrezi cu nişte reţele de magazine şi vrei să ai un produs de calitate... Românii, fermierii, trebuie să înţeleagă că şi ei trebuie să dea un lapte de calitate. Noi, la un moment dat, nu am găsit acest lapte şi nu am riscat să luăm orice lapte, să-mi pierd contractele, şi am adus lapte sau smântănă de care nu găsim tot timpul pe piaţa românească şi atunci mai facem şi importuri”, a explicat Mitru Crişan, proprietarul unei fabrici de produse lactate.
În afară de producţia de lapte, Mitru Crişan a îmbunătăţit şi fondul genetic al fermei. Aşa se face că o parte dintre animale dau chiar şi câte 50 de litri de lapte, care este muls în cele mai sigure condiţii sanitare.
„Am ajuns la aproximativ o mie de capete şi facem cam 12 tone de lapte, iar iarna asta sper să ajungem la 14, poate chiar 15 tone de lapte şi ne asigurăm un lapte de calitate foarte bună. Noi facem produse proaspete în jur de 35, 40 de tone pe zi”, a mărturisit Mitru Crişan.
Autorităţile locale au înţeles că investitori ar putea fi mai mulţi dacă ar avea condiţii de lucru. Aşa se face că primăria Slobozia a început să construiscă un parc industrial pentru înteprinderi mici şi mijlocii, o investiţie de 14 milioane de lei cofinanţată din bani europeni, menită să atragă cât mai mulţi investitori la Slobozia.
„Este vorba despre o suprafaţă de 15 hectare pe care municipalitatea s-a gândit să creeze condiţii de acces şi infrastructură pentru potenţialii investitori pe care îi aşteptăm să dezvolte aici afaceri pentru viitorul oraşului şi să creeze locuri de muncă, astfel încât să reuşim să suplinim scăderea economică suferită în ultimii ani. Noi o să pregătim 25 de loturi cu suprafeţe cuprinse între 2.000 şi 2.500 de metri care vor avea asigurată infrastructură pentru gaze, apă, canalizare, energie electrică şI de asemenea drumuri de acces iluminate”, a susținut Valentin Băcanu, viceprimarul din Slobozia.
Parcul industrial este proiectul de suflet al primarului din Slobozia care vrea să atragă în zonă inclusiv un producător de acadele.
„Se fac manual. Nu există altă alternativă şi sunt 220 de locuri de muncă, numai femei. Vreau să vină la Slobozia pentru că sunt trei fabrici de acadele în lume, una în America, una în China şi una în România şi este un investitor spaniol. Am fost în China şi aştept în toamnă, după ce termin parcul industrial, că vor să facă o fabrică de produse electronice”, a spus Alexandru Stoica, primarul din Slobozia.
O veste bună pentru economia din Slobozia şi implicit din Ialomiţa vine chiar din Franţa, de la producătorul de ulei vegetal Expur, un business de 180 milioane euro în România, care intenţionează să construiască unui siloz de 95.000 de tone în Slobozia.