VIDEO. Proteste la Chișinău. Andrei Năstase: "Vom contesta alegerile"
Mii de oameni protestează la Chişinău. Au ieşit în stradă să conteste alegerea socialistului şi rusofilului Igor Dodon ca preşedinte al Republicii Moldova. Scurtinul a fost extrem de tensionat în diaspora, după ce moldovenii din strainatate nu au putut să voteze deoarece nu au avut destule buletine de vot. Protestatarii au demonstrat şi în faţa sediului Comisie Electorale Centrale, după care au revenit în Piaţa Marii Adunării Naţionale, în jurul statuii lui Ştefan cel Mare. Sunt foarte mulţi tineri printre ei şi spun că aşteaptă un semnat de la candidata pro-europeană Maia Sandu. Vor să ştie dacă aceasta va contesta sau nu rezultatul din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. La Chişinău este foarte frig, temperatura este la limita îngheţului.
ACTUALIZARE. Nemulţumiţi de rezultatul alegerilor prezidenţiale şi de faptul că moldovenii de peste hotare nu au avut suficiente buletine de vot, câteva sute de tineri s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale aflată în faţa Guvernului. Ei au cerut demisia ministrului de Externe, a preşedintelui Comisiei Electorale Centrale şi repeterea scrutinului prezidenţial.
„Simţim că am fost înşelaţi, că vocea noastră nu s-a auzit şi că aceste alegeri au fost fraudate”, spune unul dintre protestatari.
Din faţa Guvernului, mulţimea a plecat la sediul Comisiei Electorale Centrale.
„Dorim anularea alegerilor, nu au fost buletine suficiente nici în diaspora. Lumea nu şi-a putut exercitat dreptul la vot, la sate s-au finisat buletinele de vot, multă lume a fost plătită să voteze pentru ştim noi cine... pentru Dodon. O vrem pe Maia Sandu preşedinte”, spune o tânără.
Tot mai mulţi s-au alăturat protestului pe traseu, iar numărul participanţilor a ajuns repede de la câteva sute la mii de persoane. Manifestanţii spun că nu vor renunţa la protest.
„Alegerile nu au fost corecte, s-au falsificat voturile, nu au ajuns buletinele în oraşe europene, în Bologna, Parma, Bucureşti, Iaşi”, spune unul dintre ei.
ACTUALIZARE: "Vom contesta alegerile când vom avea toate datele la mâna, ne vom informa membrii şi susţinătorii, pe cei care nu au reuşit să voteze şi vom veni cu un mesaj cu privire la acţiunile noastre pe viitor. Vom vedea când va fi şedinţa Curţii Constituţionale. Este inadmisibil că ţară să rămână în captivitate", a anunţat Andrei Năstase, care s-a retras din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu.
ACTUALIZARE 15:50 Cei aproape 2.000 de tineri pleacă de la Comisia Electorală Centrală spre sediul Guvernului, din Piața Marii Adunări Naționale, transmite trimisul Digi24 la Chișinău. Sunt în general tineri, dezamăgiți de rezultatul alegerilor.
ACTUALIZARE. Maia Sandu, despre proteste: „Cetățenii au dreptul să-și exprime punctul de vedere în raport cu modul cum au fost organizate aceste alegeri. Sper că instituțiile statului vor lua act de aceste acțiuni și să se întâmple niște demisii acolo” (sursa: agora.md).
ACTUALIZARE. Deja sunt mii de protestatari la Chișinău, estimează trimisul special Digi24 la Chișinău.
ACTUALIZARE. Potrivit unimedia.md, s-au strâns peste 1.000 de oameni în fața Comisiei Electorale Centrale. Mulțimea scandează: „Noi vrem turul III”.
ACTUALIZARE. Organizatorii protestului îndeamnă participanții să semneze o petiție prin care să conteste rezultatul alegerilor. Manifestanții cer demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale și așteaptă să iasă la discuții un reprezentant al acesteia.
Câteva sute de oamenii s-au adunat mai întâi, imediat după prânz, în piața centrală din Chișinău.
Protestatarii cereau demisia ministrului de externe și demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale.
Manifestanții au blocat apoi o parte din bulevardul Ștefan Cel Mare, principalul bulevard din Chișinăiu, îndreptându-se către sediul Comisiei Electorale Centrale, potrivit agora.md. În marșul către sediul CEC, protestatarii scandează lozinci antisocialiste: „Refuz, rezist, sunt antisocialist”, „Libertate te iubim, ori învingem, ori murim”.
La scurt timp după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, câștigate de filorusul Igor Dodon, tinerii s-au mobilizat pe rețelele sociale pentru a organiza un protest de amploare la Chişinău. Încă de duminică seară oamenii şi-au strigat nemulţumirea pe străzi: au fost cozi mari la secţiile de vot din diaspora şi mulţi nu au putut vota.
Și la București s-a anunțat un protest de tip flash-mob în fața Ambasadei Republicii Moldova, care va avea loc în jurul orei 19.00.
Problemele din diaspora au apărut în urma mobilizării fără precedent la vot a cetățenilor moldoveni care locuiesc în străinătate. Din cauza unei prevederi din legislație, nu pot fi trimise mai mult de 3.000 de buletine de vot la o secție de vot organizată în altă țară. Așa se face că multe secții, inclusiv cea de la Ambasada de la București, au rămas fără buletine de vot cu mult înainte de închiderea urnelor, în condițiile în care oamenii au stat la coadă, în frig, pentru a vota. Nemulțumirile au izbucnit încă de duminică seara.
Citiți și: Cine e și ce vrea Dodon? Portret de politician
Și Maia Sandu, contracandidata proeuropeană a lui Igor Dodon, a cerut încă de duminică seara demisia ministrului de externe și a președintei Comisiei Electorale, din cauza organizării defectuoase a votului în diaspora.
În aprilie 2009, proteste de stradă masive generate de rezultatele - considerate incorecte - ale alegerilor parlamentare, care atribuiau o victorie categorică Partidului Comuniștilor, au dus la alegeri legislative anticipate și la venirea proeuropenilor la putere. Mișcarea contestatară a rămas cunoscută ca „revoluția Twitter”, pentru că mobilizarea tinerilor la proteste s-a făcut prin rețelele sociale.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News