Proiect de ţară | Candidaţii la Primăria Sectorului 5
În studioul Digi24 sunt trei dintre candidaţii la funcţia de primar al Sectorului 5: Bogdan Lencu - PRU, Dan Marian - ALDE şi Ovidiu Raeţchi - PNL.
Bogdan Lencu, PRU
• necăsătorit
• economist
• 2003-prezent:; director societăți comerciale
• 1991-2003: însoţitor de zbor Romavia, Tarom
Dan Marian, ALDE
• 42 de ani
• inginer constructor
• 1998-prezent: inginer, director producţie, director general firme construcții și din industria prelucrării lemnului
Ovidiu Raeţchi, PNL
• 36 de ani
• necăsătorit, doi copii
• politolog
• 2012-prezent: deputat
• fost consilier Camera Dep., Senat; fost director „Ghimpele"
Potrivit sondajului IRES, faţă de anul 2012, când au avut loc precedentele alegeri locale, 13 la sută dintre cei chestionaţi cred că situaţia din Sectorul 5 este mai bună, iar 26 la sută susţin că este mai proastă.
35 la sută dintre cei care au răspuns întrebărilor consideră activitatea Primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie - foarte proastă. În schimb, 14 la sută spun că acesta a avut o prestaţie bună.
Drogurile şi sărăcia extremă sunt problemele principale ale zonei
Sectorul 5 poate fi considerat sectorul contrastelor. Acolo este unul dintre cele mai scumpe cartiere rezidenţiale, Cotroceni, dar şi cele mai sărace zone din Bucureşti.
Ghetourile unde consumul de droguri e răspândit şi sărăcia extremă din cartierele Ferentari şi Rahova formează prima imagine a Sectorului 5. Din aceeaşi zonă administrativă fac parte însă şi unele dintre cele mai bogate zone ale oraşului: cartierul Cotroceni sau zonele Panduri şi 13 Septembrie, cu hoteluri de lux, dar şi uriaşa clădire a Palatului Parlamentului. Autorităţile locale compară chiar Sectorul 5 cu marile capitale europene. Criteriul e însă inedit.
Corneliu Colibă, director adjunct ADP Sector 5: „Cred că Roma este un oraş care se poate compara cu Bucureştiul şi cu sectorul 5, acolo am găsit destule puncte nevralgice cu privire la salubrizare”.
În sectorul 5 locuiesc aproape 300.000 de oameni. Mulţi sunt revoltaţi de munţii de murdărie care apar ciclic, în anumite zone.
„Canalizările, străzile nepavate şi curătenia. Curăţenie, curăţenie şi iarăşi curăţenie”
Corneliu Colibă, director adjunct ADP Sector 5: „Vedeţi Pucheni, vedeţi Aleea Livezilor, Zăbrăuţi, sunt zone care sunt cunoscute şi se acţionează cu forţe de multe ori supradimensionate, tocmai pentru a face faţă acestui flagel”.
Dacă ne-am lua după statistici, Sectorul 5 este cel mai sigur din Capitală. Vocea străzii spune altceva.
„Siguranţa, mizeria, gropile, hoţia”, reclamă o femeie.
Mihai Ciubotaru, directorul general al Poliţiei locale din Sectorul 5: „Cetăţeanul percepe doar scandalul în sine, zgomotul, muzica, nu urmăreşte până la urmă şi măsura poliţienească care a fost luată. Sunt zone în care se consumă droguri, se vând, se comercializează droguri”.
Sondaj IRES: Principalele probleme în opinia locuitorilor
Indiferent cine va câştiga alegerile din 5 iunie, locuitorii sectorului contrastelor din Bucureşti speră ca noul primar să le rezolve vechile probleme.
Sondajul IRES a vizat şi principalele probleme ale Sectorului 5, pe care viitorul primar ar trebui să le rezolve. Oamenii au menţionat mizeria de pe stradă, starea precară a drumurilor, corupţia din administraţia publică, reabilitarea blocurilor, lipsa spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă.
Sondajul IRES a fost realizat telefonic, pentru Digi24, în perioada 22 - 23 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.101 persoane cu drept de vot în Sectorul 5. Marja de eroare este de plus minus 3%.
Rezultatul sondajului IRES la întrebarea: Cu cine veți vota pentru funcția de primar?
Marian Vanghelie, PDS - 15%
Ovidiu Raeţchi, PNL - 12%
Daniel Florea, PSD+UNPR - 11%
Cătălin Stoichiţă, independent - 7%
Dan Marian, ALDE - 2%
Bogdan Lencu, PRU - 1%
Sunt indecişi - 33%
Nu votează - 12%
Nu răspund - 7%
În ceea ce priveşte prezenţa la scrutinul din 5 iunie, 64 la sută dintre cei din Sectorul 5 sunt siguri că vor merge la vot, iar 8 la sută declară că nu vor merge la urne.
Sondajul IRES a fost realizat telefonic, pentru Digi24, în perioada 22 - 23 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.101 persoane cu drept de vot în Sectorul 5. Marja de eroare este de plus minus 3% de 1.101 persoane cu drept de vot în Sectorul 5. Marja de eroare este de plus minus 3%.
Prima problemă de care ar trebui să se ocupe următorul primar?
„Sărăcia şi luxul în sectorul cinci le întâlnim, adică Cotroceniul, sectorul 5, cele mai multe instituţii se regăsesc în sectorul 5 şi nu mahala, mai rău decât mahalaua, tot aici - piaţa Rahova, cu oameni, copii care ar trebui şcolarizaţi, instituţionalizaţi”
„Probabil zece la sută din populaţia cartierului sunt bogaţi, dar restul sunt oameni amărâţi, oameni care îşi duc zilele de azi pe mâine, n-au locuri de muncă, n-au facilităţi”
„N-am avem apă, n-am căldură, n-avem nimic, nici lumină”
„Principala problemă pe care o văd în sectorul 5 este furtul, adică s-a furat foarte mult şi străzile nu sunt aşa de amenajate, cam mult gunoi”
„Spre exemplu, la piaţă aici, nici nu poţi să intri. Dacă intri rişti să ieşi fără nimica”.
EMISIUNEA INTEGRALA
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News