PREMIILE OSCAR 2015, în cifre și curiozități

Data publicării:
DOLBY THEATRE CROP

FOTO: Twitter Neil Patrick Harris

Numele oficial este Academy Award of Merit, dar toată lumea le cunoaște ca premiile Oscar. Originile „poreclei” date celor mai râvnite premii din cinematografie nu sunt foarte clare, dar se spune că bibliotecara Academiei, Margaret Herrick, ar fi remarcat că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar.

Numele de „Oscar” nu a fost adoptat oficial de Academie până în 1939, dar era cunoscut încă din 1934, când jurnalistul de la Hollywood, Sidney Skolsky, îl folosea în materiale referindu-se la momentul în care Katharine Hepburn a câştigat pentru prima dată premiul pentru cea mai bună actriţă.

Locul de desfășurare a ceremoniei este Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), la Hollywood, Los Angeles. Este locul în care are loc gala decernării premiilor Oscar începand cu anul 2002. Sala are o capacitate de 3.400 de locuri.

Neil Patrick Harris FOTO: oscar.com

Gazda premiilor Oscar este anul acesta, pentru prima dată, Neil Patrick Harris, starul sitcom-ului american "How I Met Your Mother" ("Cum am cunoscut-o pe mama voastră"), o comedie care a rulat pe canalul american SBS între 19 septembrie 2005 şi 31 martie 2014. În trecut, el a mai prezentat gala de decernare a premiilor Emmy.

Audiența estimată a ceremoniei de decernare a premiilor Oscar este de 700 de milioane de oameni, din peste 225 de țări, potrivit BBC.

În 2014, audienţa a fost de 43,7 milioane numai în Statele Unite, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani.

Spre comparație, în 1953, când a fost prima ediție televizată a Oscarurilor, 34 de milioane de oameni au urmărit ceremonia.

Prima ediţie a premiilor a avut loc în 1929, la doi ani după înfiinţarea Academiei de Film americane – The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Desigur, prima ediţie televizată, cea din 1953, a fost alb-negru, iar în 1966 a fost prima ediţie televizată color. Gala a început să fie televizată la nivel internațional din 1969.

Celebrul „covor roşu” unde defilează starurile are 152,40 metri lungime şi 10 metri lăţime.

Statuetele 

FOTO: oscar.com

În ceea ce privește statueta care se oferă drept premiu, ea valorează 400 de dolari, cântăreşte 3,85 kg și are o înălțime de 34,29 centimetri.

De la prima ediție, din 1929, și până acum au fost decernate 2.947 de statuete. Pentru anul acesta au fost create 50 de statuete.

Design-ul original a fost creat de directorul artistic al MGM, Cedric Gibbons, care a prezentat Academiei statueta unui cavaler care stătea pe o rolă de film ţinând în mâini sabia unui cruciat. Academia l-a desemnat pe sculptorul George Stanley să creeze statueta în trei dimensiuni.

Prima statuetă a fost prezentată la banchetul organizat cu ocazia primei ediții a decernării premiilor Oscar, la 16 mai 1929.

Actualele statuete sunt realizate în fiecare an, începând cu 1982, de compania RS Qwens&Company, cu sediul la Chicago. (Tot aici sunt realizate şi trofeele pentru Emmy sau pentru MTV Music Awards).

Rola de film de la baza statuetei are 5 spiţe simbolizând: actorii, regizorii, producătorii, tehnicienii şi scriitorii. Designul actual este aproape identic cu cel iniţial. Totuşi, mărimea bazei statuetei a variat până în 1945, anul în care a fost acceptată actuala dimensiune.

Fabricarea statuetelor este un proces laborios. Britannia, un aliaj foarte asemănător cositorului, se varsă în forme, înainte să se răcească, apoi este nevoie de 40 de ore de muncă pentru a finisa statuetele. După înlăturarea imperfecţiunilor, statuetele sunt cufundate într-un amestec de cupru, nichel, argint şi aur de 24 de carate. La final, sunt din nou lustruite, lăcuite şi puse pe câte un soclu masiv. Pentru fabricarea a 50 de statuete este nevoie de trei-patru săptămâni.

Reguli la Oscar

Sunt 6.124 de membri care votează câştigătorii. Discursurile de acceptare a premiilor nu trebuie să depăşească 45 de secunde.

Categorii. Sunt 24 de categorii – cu excepţia celor pentru întreaga carieră, dar pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii, ceea ce face imposibilă estimarea numărului de trofee care vor fi înmânate câştigătorilor; surplusul de statuete rămâne în custodia Academiei, până la ediţia din anul următor.

Preţul biletelor de intrare la Oscaruri: în 1929 a fost de 5 dolari; astăzi este de 68,14 dolari.

Cine prezintă, cine cântă la Oscar 2015

Printre personalităţile care au fost anunţate ca prezentatori ai diverselor categorii se numără:

Jennifer Aniston, Chris Pratt, Naomi Watts, Ben Affleck, Sienna Miller, Chiwetel Ejiofor, Chris Evans, Dakota Johnson, Jennifer Lopez, Chlo Grace Moretz, Eddie Murphy, Margot Robbie, Viola Davis, David Oyelowo, Octavia Spencer, Shirley MacLaine, Jessica Chastain, John Travolta, Kerry Washington, Josh Hutcherson, Scarlett Johansson, Kevin Hart, Miles Teller, Zoe Saldana şi Chris Pine.

De asemenea, dintre nominalizaţii de anul acesta, vor prezenta premii Marion Cotillard, Benedict Cumberbatch, Meryl Streep, Oprah Winfrey (ca unul dintre producătorii peliculei Selma) şi Reese Witherspoon.

Dintre câştigătorii din 2014, vor prezenta: Cate Blanchett (Blue Jasmine), Lupita Nyong'o (12 Years a Slave), Matthew McConaughey şi Jared Leto (Dallas Buyer's Club).

FOTO: Instagram Lady Gaga

La ediţia de anul acesta, găzduită de Neil Patrick Harris, au fost anunţate mai multe recitaluri muzicale, printre care: Lady Gaga, Anna Kendrick, Jack Black, Jennifer Hudson, Tim McGraw, Tegan and Sara, John Legend, Common şi The Lonely Island.

Premii deja acordate în 2015 

La sfârşitul lunii noiembrie, premiile Oscar onorifice au fost acordate:

  • actorului şi scenaristului Jean-Claude Carriere

  • cineastului Hayao Miyazaki

  • actriţei şi cântăreţei Maureen O'Hara

  • celebrului cântăreţ Harry Belafonte. El a fost recompensat în cadrul aceleiaşi gale cu Jean Hersholt Humanitarian Award.

  • cu două săptămâni înainte de ceremonia din această seară s-au acordat premiile Oscar pentru tehnologie. Românul Mihai Alden se află printre laureați.
Producţiile cu cele mai multe nominalizări la această ediţie:
  • Birdman – 9, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun regizor;

  • The Grand Budapest Hotel - 9, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original;

  • The Imitation Game - 8, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat;

  • American Sniper – 6, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor și cel mai bun scenariu adaptat;

  • Boyhood – 6, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun regizor;

  • Whiplash – 5, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar și cel mai bun scenariu adaptat;

  • The Theory of Everything – 5, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal;

  • Foxcatcher – 5, inclusiv pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal și cel mai bun actor în rol secundar;

  • Interstellar – 5, pentru efecte speciale, muzică, producție, cel mai bun montaj și mixaj de sunet.

Două pelicule nominalizate pentru cel mai bun film care au ca temă matematica: "The Imitation Game" și ”The Theory of Everything".

Doar opt pelicule au fost nominalizate anul acesta la categoria cel mai bun filmEste pentru prima dată de când Academia a extins posibilitatea de a nominaliza la această categorie 10 filme, în 2009. În 2009, 2010 şi 2011 au fost 10 filme nominalizate, în vreme ce în 2012, 2013 şi 2014, au fost alese 9 filme.

Şase filme nominalizate la cele mai importante categorii au scenariile inspirate de cărţi de succes:

"The Theory of Everything" – 5 nominalizări – este o adaptare după cartea "Traveling to infinity: My life with Stephen", scrisă de Jane Wilde Hawking. La scenariul filmului s-a lucrat mai bine de 10 ani.

"Wild" – 2 nominalizări, inclusiv pentru cea mai bună actriţă (Reese Witherspoon) - este adaptare a romanului autobiografic "Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail", scris de Cheryl Strayed.

"Still Alice" – nominalizat pentru cea mai bună actriţă (Julianne Moore) – este o adaptare după romanul ”Still”, scris de Lisa Genova. Cartea s-a vândut în peste un milion de exemplare şi chiar dacă a fost gata în 2004, abia în 2007 a fost tiparită.

”The Imitation Game/Jocul codurilor” este o adaptare după romanul lui Andrew Hodges ”Alan Turing: The Enigma”.

”Gone Girl/Fata dispărută” este o adaptare după cartea cu acelaşi nume, scrisă în 2012 de Gillian Flynn. Potrivit The New York Times, cartea a fost timp de 91 de săptămâni pe lista celor mai vândute volume.

”American Sniper” este o adaptare după biografia adevărată a lunetistului Chris Kyle, redată în cartea sa sa ”American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in U.S. Military History”.

Bradley Cooper FOTO© GETTY/GULLIVER IMAGES

Trei nominalizări la rând. Actorul Bradley Cooper a primit anul acesta a treia nominalizare consecutivă la un premiu Oscar, după cele din 2014 (American Hustle) şi 2013 (Silver Linindgs Playbook).

Cele mai recente astfel de performanţe au fost cele ale actriţei Renee Zellweger ("Bridget Jones' Diary," "Chicago," "Cold Mountain") şi Russell Crowe ("The Insider," "Gladiator," "A Beautiful Mind").

Actori/actriţe care ar putea câştiga Oscarul pentru prima oară în carieră

Aproape jumătate dintre nominalizaţii la categoriile de interpretare au şansa de a câştiga primul lor Oscar: Steve Carell ("Foxcatcher"), Benedict Cumberbatch ("The Imitation Game"), Michael Keaton and Emma Stone ("Birdman"), J.K. Simmons ("Whiplash"), Eddie Redmayne and Felicity Jones ("The Theory of Everything"), Rosamund Pike ("Gone Girl") şi Patricia Arquette ("Boyhood").

Tehnicieni, designeri nominalizaţi:

Creatorul costumelor din Into the Woods, designerul Colleen Atwood, este la a 11-a nominalizare, câştigand până acum de trei ori premiul Oscar pentru cele mai bune costume; totuşi, recordul la această categorie este deţinut de designerul Edith Head, cu 35 de nominalizări, câştigând premiul de opt ori.

Roger Deakins este la a 12-a nominalizare la categoria cea mai bună imagine şi nu a câştigat niciodată până acum; recordul la această categorie este deţinut de Leon Shamroy şi Charles B. Lang, cu câte 18 nominalizări; Leon Shamroy a câştigat de patru ori, iar Charles B. Lang, o dată.

Numărul 11 poate fi cu noroc pentru filmul alb-negru. Ida este al 11-lea film predominant alb-negru nominalizat la categoria cea mai bună imagine din 1967 încoace, când categoria separată „film alb-negru“ a fost eliminată. Ida se alătură, astfel, următoarelor filme: "In Cold Blood," "The Last Picture Show," "Lenny," "Raging Bull," "Zelig," "Schindler's List," "The Man Who Wasn't There," "Good Night, and Good Luck," "The White Ribbon" and "The Artist".

Predicţii pentru cel mai bun film, conform BBC
  • Birdman – 84% - publicul; 92% criticii

  • The Theory of Everything – 85% publicul; 79% criticii

  • Boyhood – 85% publicul; 98% criticii

  • The Grand Budapest Hotel – 86% publicul; 86% criticii

  • American Sniper – 87% publicul; 75% criticii

  • Selma – 87% publicul; 99% criticii

  • The Imitation Game – 93% publicul; 90% criticii

  • Whiplash – 96% publicul; 95% criticii

Potrivit analizei BBC, pe baza statisticilor de până acum, după data lansării, niciun film lansat în ianuarie anul precedent nu a câştigat vreodată Oscarul pentru cel mai bun film.

The Grand Budapest Hotel (28 martie 2014) ar putea fi primul film, după Chariots of Fire (1982) lansat în luna martie care să câştige premiul.

Potrivit statisticilor, cele mai multe filme câştigătoare la categoria cel mai bun film au fost lansate în decembrie. Singurul film nominalizat la această categorie care a fost lansat în decembrie este The Imitation Game (trei câştigători din ultimii 50 de ani au avut ca temă viaţa unor genii: Patton, 1970, Amadeus, 1984, A Beautiful Mind, 2001).

(Documentarist: Cristina Rizoiu, Digi24)

Citiți alte materiale despre OSCAR 2015 în secțiunea specială a site-ului digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...