Parlamentarii români au putut afla mai multe despre regionalizarea din Franţa şi Germania în cadrul unei dezbateri organizate azi la Senat.
Dominique Perben, fost ministru francez al Justiţiei, a explicat că, în ţara lui, regionalizarea a început acum 40 de ani şi nu s-a terminat încă.
„Ne aflăm încă într-un sistem în care regionalizarea e slabă în ceea ce privește capacitatea de acțiune. Nu am tranșat cu adevărat întrebarea, să facem regiuni mari sau să facem nişte regiuni mici. Pentru o clasa politică e chiar imposibil de tranșat. Aşa că am insistat pe niste regiuni medii”, a explicat Dominique Perben.
Şeful Guvernului, Victor Ponta, a precizat că durata procesului de regionalizare nu îl descurajează şi a susţinut că acesta trebuie să ţină cont de specificul fiecărei ţări. Poziţia premierului a fost susţinută şi de fostul ministru german al Justitţiei.
„Ne este importantă experiența unor țări europene, fondatoare fără a considera că toate experiențele pot fi retrăite în România. România nu e stat federal precum Germania”, a declarat Victor Ponta.
„Nu vreau să impun un sistem, un model. Sistemul german federalist nu poate fi transferat în totalitatea sa”, a spus Herta Daubler-Gmelin.
Prezentările oficialilor străini au fost un bun prilej pentru politicienii români de a avansa propuneri pentru proiectul de regionalizare.
„Decupajul regiunilor nu trebuie să fie făcut politic, nu trebuie făcut cu patimă, nu trebuie abordat cu foarte multă emoţie. Trebuie să îl abordăm cu pragmatism”, a declarat Liviu Dragnea.
„Pe de o parte, sistemul francez este poate cel mai riguros model de organizare administrativă într-un stat unitar, cu un guvern central, în timp ce sistemul German e reprezentativ pentru organizarea de tip federal. Ambele sisteme excelează însă în ceea ce priveşte rigoarea şi raţionalitatea organizării structurilor administrative. Punctul comun cel mai vizibil dintre cele două abordări este principiul subsidiarităţii. Fiecare dintre cele două modele încearcă să ducă fiecare competenţă pe nivelul cel mai apropiat de cetăţean la care poate fi exercitată în mod eficient. Totodată, atât Franţa, cât şi Germania administrează mai multe programe operaţionale regionale”, a afirmat Liviu Dragnea, conform comunicatului MDRT.
„Sunt principalele deziderate pe care trebuie să le urmărească o reformă a administrației publice. O mai bună guvernare, în primul rând, o administrație mai eficientă, reducerea decalajelor economice și reducerea decalajelor de dezvoltare între regiuni”, a precizat Attila-Zoltan Cseke.
„Să convenim că trebuie să facem o reformă constituțională, o nouă Constituţie, în care va trebui să fie menţionat un alt Senat, cu alte funcţiuni, aşa cum este fie în Franţa, fie în Germania, un reprezentant al regiunilor”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Seminarul, „Regionalizarea: abordări comparative franco - germane”, a fost organizat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie franco - german.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.