Guvernarea este stabilă în Republica Moldova, are o majoritate clară în Parlament și va continua să-și facă treaba, în cadrul constituțional actual, a declarat premierul Pavel Filip într-un interviu acordat Agerpres.
“După alegeri, după ce patima electorală se va stinge și va exista claritate și cu privire la noul președinte, partidele din coaliție se vor așeza la masă și vor agrea și propunerea mea de restructurare a numărului de ministere. Nu am îndoieli în acest sens. Vreau de altfel să mulțumesc tuturor celor din coaliție care au înțeles că nu e loc de eschivări, că trebuie să mergem până la capăt. Guvernarea este stabilă, are o majoritate clară în Parlament și va continua să-și facă treaba, în cadrul constituțional actual. Ne dorim un președinte cu care să lucrăm în parteneriat și care să fie de partea reformelor. Noi vom continua să ne ducem la îndeplinire angajamentele făcute în fața oamenilor și zilele acestea voi prezenta un set clar de reforme până în 2018,” a declarat premierul Pavel Filip.
De la noul președinte, premierul dorește ca acesta să lucreze în parteneriat cu executivul și să fie de partea reformelor. „Îmi doresc ca noul președinte să înțeleagă că trăim vremuri complicate și că rețeta succesului Moldovei e cooperarea, nu confruntarea. Suntem o republică parlamentară, iar Constituția delimitează foarte clar atribuțiile președintelui. Putem deci lucra împreună — parlament, guvern, președinte — pentru o agendă comună reformatoare,” a spus Pavel Filip.
Despre relația dintre România și Republica Moldova, premierul a declarat că dorește să continue cooperarea pragmatică și axată pe rezultate.
„Relația cu România este la un nivel fără precedent și vrem să continuăm cooperarea pragmatică și axată pe rezultate care a adus atât de mult bine în ultimii ani. M-a bucurat vizita premierului Cioloș și faptul că am putut vedea efectele concrete ale sprijinului venit de la București. Vreau să mulțumesc României pentru tranșa de 60 milioane de euro, dar mai ales pentru că este cel mai puternic și consecvent susținător al parcursului nostru european. Viitorul Republicii Moldova este gândit în aceiași termeni la București și la Chișinău, un viitor european,” a precizat premierul Republicii Moldova.
„Vom continua să lucrăm împreună la proiecte energetice, la interconectări, în domeniul infrastructurii educaționale și sanitare, la intensificarea schimburilor culturale, la reforma administrației în contextul integrării europene. Ne bazăm ca și până acum pe prietenia României și apreciem că Moldova contează pentru toate forțele politice și instituțiile românești. România poate facilita dezvoltarea și modernizarea țării noastre, este un model pentru noi din multe puncte de vedere, inclusiv din punct de vedere al luptei anticorupție, care se va accelera in Moldova, pe măsura așteptărilor cetățenilor și a partenerilor externi,” a adăugat Pavel Filip.