Partidele care au ieșit pe minus. Și la mandate, și la bani

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
buletin de vot

Pentru cele peste 3.100 de mandate de primar, s-au luptat duminică 79 de partide și alianțe electorale, plus o sumedenie de candidați independenți. La formațiuni politice, clasamentul este condus, după cum se știe, de PSD, urmat de PNL, ALDE, UDMR și PMP. Ei bine, mai departe, de la a șaptea poziție încolo, până la poziția 80, toate procentele sunt sub 3% din voturile exprimate. UNPR - 2,49%, Alianța Electorală PSD+UNPR - 1,30%, Partidul Social Românesc (al lui Mircea Geoană) - 1,23%, Partidul Ecologist Român - 0,58%, etc.

Avem chiar 26 de formațiuni și alianțe care, din cauză că au obținut voturi doar de ordinul zecilor sau sutelor (concret, între 26 și 694 de voturi) sunt trecute cu 0,00%. Găsim în această categorie Partidul Republican din România, Partidul Noua Dreaptă, Partidul Românilor de Pretutindeni sau Partidul Agricultorilor din România.

La votul pentru consilieri locali, situația arată asemănător: 83 de partide, organizații ale minorităților naționale și alianțe electorale au obținut sub 3% din voturile valabil exprimate. Și la această categorie, pe listele BEC apar 28 de formațiuni și alianțe cu 0,00%.

Cât despre mandatele de consilier județean, de la poziția șase în jos (ocupată de UNPR, cu 2,70% din voturile valabil exprimate), toate partidele și alianțele electorale au obținut scoruri mici, mergând până la 0,01%.

Nu li se vor rambursa cheltuielile

Toate aceste formațiuni și alianțe vor suferi, în urma rezultatelor înregistrate, o nouă lovitură: nu li se vor deconta de la bugetul de stat cheltuielile de campanie. Potrivit modificărilor aduse recent Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianțelor și organizațiilor aparținând minorităților naționale „sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiilor electorale, precum și cele efectuate la nivel central” în cazul în care a fost depășit pragul de 3% din voturile valabil exprimate. Același prag de 3% este prevăzut drept condiție de rambursare a cheltuielilor și pentru candidații independenți, cu diferența că se iau în calcul voturile valabil exprimate pentru funcția la care a candidat (de primar, consilier local, respectiv consilier județean).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii recunoscuți de Ungaria în Transilvania și de Imperiul Rus în Basarabia: hărțile care arătau până unde...
Digi FM
Lucian Viziru rămâne de tot acasă, după 7 ani în care a fost antrenor de tenis în Germania. Cu ce se ocupă...
Pro FM
Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai îndrăgostiți ca niciodată. Cum au fost...
Film Now
Dominic Purcell, de nerecunoscut. Cum arată astăzi starul din „Prison Break”
Adevarul
Cine ar fi noul iubit al Alexiei Eram. Cum au fost surprinsi la scurt timp de la despărțirea de Mario Fresh
Newsweek
O lege care crește pensia pentru 500.000 pensionari, blocată în Parlament. Cine ar lua bani?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Angajați de la o grădină zoologică din Anglia, apel pentru identificarea unei creaturi cu „aripi și coarne”...
Film Now
Daniel Craig, despre motivul pentru care rolul lui James Bond l-a împiedicat să accepte alte proiecte: „Sunt...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit