Pentru cele peste 3.100 de mandate de primar, s-au luptat duminică 79 de partide și alianțe electorale, plus o sumedenie de candidați independenți. La formațiuni politice, clasamentul este condus, după cum se știe, de PSD, urmat de PNL, ALDE, UDMR și PMP. Ei bine, mai departe, de la a șaptea poziție încolo, până la poziția 80, toate procentele sunt sub 3% din voturile exprimate. UNPR - 2,49%, Alianța Electorală PSD+UNPR - 1,30%, Partidul Social Românesc (al lui Mircea Geoană) - 1,23%, Partidul Ecologist Român - 0,58%, etc.
Avem chiar 26 de formațiuni și alianțe care, din cauză că au obținut voturi doar de ordinul zecilor sau sutelor (concret, între 26 și 694 de voturi) sunt trecute cu 0,00%. Găsim în această categorie Partidul Republican din România, Partidul Noua Dreaptă, Partidul Românilor de Pretutindeni sau Partidul Agricultorilor din România.
La votul pentru consilieri locali, situația arată asemănător: 83 de partide, organizații ale minorităților naționale și alianțe electorale au obținut sub 3% din voturile valabil exprimate. Și la această categorie, pe listele BEC apar 28 de formațiuni și alianțe cu 0,00%.
Cât despre mandatele de consilier județean, de la poziția șase în jos (ocupată de UNPR, cu 2,70% din voturile valabil exprimate), toate partidele și alianțele electorale au obținut scoruri mici, mergând până la 0,01%.
Nu li se vor rambursa cheltuielile
Toate aceste formațiuni și alianțe vor suferi, în urma rezultatelor înregistrate, o nouă lovitură: nu li se vor deconta de la bugetul de stat cheltuielile de campanie. Potrivit modificărilor aduse recent Legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianțelor și organizațiilor aparținând minorităților naționale „sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiilor electorale, precum și cele efectuate la nivel central” în cazul în care a fost depășit pragul de 3% din voturile valabil exprimate. Același prag de 3% este prevăzut drept condiție de rambursare a cheltuielilor și pentru candidații independenți, cu diferența că se iau în calcul voturile valabil exprimate pentru funcția la care a candidat (de primar, consilier local, respectiv consilier județean).