Participare dezamăgitoare la votul prin corespondență pentru alegerile de duminică

Data publicării:
buletin de vot

Poșta Română a trimis documente necesare votului prin corespondenţă către toţi cei 8.889 de cetăţeni români înscrişi în Registrul Electronic, în 55 de ţări, însă a primit înapoi doar 4.561 de plicuri cu voturi.

buletin de vot-2

Potrivit comunicatului de presă trimis vineri de Poșta Română au fost transmise 8.889 trimiteri poștale către cetăţenii români înscrişi în Registrul Electronic, provenind din 55 de ţări. Trimiteriole au fost posibile prin implicarea a nouă companii aeriene şi 56 de operatori poştali în procesul de distribuire externă a tuturor buletinelor de vot.

Cele mai multe trimiteri au plecat către Spania (2.794), Italia (1.228), Republica Moldova (880), Germania (618) şi Marea Britanie (594).

Poșta a primit însă doar 4.561 de plicuri conţinând voturile cetăţenilor din diaspora, înscrişi în Registrul Electronic. Opțiunile au fost predate către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă. Procesul a început în data de 28 octombrie și s-a finalizat în data de 8 decembrie 2016, orele 24.00.

Top 5 ţări din care s-au întors plicuri cu voturi predate Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă sunt: Spania (714), Germania (533), Marea Britanie (515), Franţa (469) şi Republica Moldova (414).

Compania Naţională Poşta Română precizează că a fost desemnată să contribuie la buna desfăşurare a votului prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare din 2016, prin organizarea tuturor acţiunilor subscrise derulării serviciilor poştale subsecvente, respectând prevederile Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, după cum urmează:

  • servicii poştale specifice necesare expedierii în străinătate a documentelor necesare votului prin corespondenţă, către cetăţenii înscrişi în Registrul Electronic, conform datelor furnizate de Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă;

  • servicii poştale specifice de prelucrare, înregistrare şi predare a plicurilor cu voturi transmise de cetăţeni către Biroul Electoral pentru votul prin corespondenţă;

  • servicii poştale specifice de prelucrare a expediţiilor internaţionale sosite după încheierea perioadei electorale şi de predare a acestora către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă.

Românii din diaspora pot vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 11 decembrie, aceastaămodalitate de exprimare a votului fiind o premieră în procesul electoral din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri