Dupa ce Jorge Bergoglio le retrăgea clericilor protecția religioasă, mulți au fost sechestraţi și reținuţi de politia argentiniană.
În 2010, Jorge Bergoglio a fost martor în procesul crimelor împotriva umanității comise în Școala Superioară de Mecanică a Armatei argentiniene, cum este cunoscut principalul centru clandestin de detenție și de tortură ce a existat în timpul regimului militar din Argentina.
Cardinalul a dat declarații, mai bine de 5 ore, în fata judecătorilor care investigau detenția, în 1976, a doi preoți, Francisco Jaclis și Orlandio Yorio, care munceau într-o zonă săracă impotriva dorinţei lui Jorege Bergoglio. Dupa ce acesta le-a retras protecția religioasă, cei doi au fost arestați și deținuți , fiind descoperiți cinci luni mai târziu la periferia capitalei, dezbrăcați și drogați, adaugă cotidianul spaniol „Publico”.
Dupa cum scria un cunoscut ziarist de investigație argentinian, Horacio Verbitsky, alte patru persoane au fost, desemenea, sechestrate în același moment , niciuna nemaiapărând vreodată.
Scandalul furtului de bebeluși
Un alt eveniment din istoria Argentinei în care apare numele noului papă este și așa-numitul furt de bebeluși . Asociația bunicilor din Piața 1 Mai îl acuză pe cardinalul Bergoglio că a tăcut timp de 10 ani, deși cunoștea faptul că în timpul dictaturii se practica furtul de nou-născuți.
Jorge Bergoglio a declarat, în fața unei instanțe, că nu a vorbit despre dispariția a mii de bebeluși la momentul respectiv pentru a nu face jocul cuiva.
La nivel oficial în Argentina, vestea alegerii cardinalului Bergoglio drept papă a fost primită cu puțin entuziasm.
Președinta Argentinei, Cristina Fernandez Kirchner, e cunoscută pentru relația sa distantă față de cardinalul de Buenos Aires, aceasta felicitându-l în doar câteva cuvinte, în timp ce soția vicepreședintelui argentinian Amado Boudou a publicat, pe Twiter, următorul text la aflarea veștii că Jorge Bergoglio este noul papă: "Bergoglio continuă să fie investigat pentru participarea sa și a bisericii în delicte împotriva umanității. Nici uitare, nici iertare”.
Citiți și:
Profil. Cine este noul Papă
Care sunt provocările cu care se va confrunta Papa Francisc