NY Times. Cele două temeri ale americanilor care au dus la alegerea lui Trump
Data publicării:
„Odată cu alegerea lui Donald Trump președinte, îmi este mai frică decât mi-a fost vreodată în cei 63 de ani ai mei - pentru că am putut să ne divizăm într-un mod ireparabil astfel încât guvernul nostru să nu mai funcționeze”. Afirmația aparține editorialistul New York Times Thomas Friedman, care își exprimă, într-un articol de opinie, temerile în legătură cu efectele pe care le va avea rezultatul acestui scrutin:
„De când am aflat că Trump va candida, am luat în serios posibilitatea că el ar putea câștiga. Asta nu înseamnă că nu am fost șocat atunci când am aflat că a câștigat.
Pe cât de conștient eram că ar putea câștiga, faptul că americanii și-au dorit o schimbare radicală atât de mult încât pur și simplu nu le-a păsat cine făcea această schimbare, ce model ar fi pentru copiii noștri sau dacă are cu adevărat abilitatea de a-și îndeplini planurile – sau dacă ar avea un plan – mi se pare profund îngrijorător.
Nu cred că Trump și-a asumat vreodată cu adevărat promisiunile pe care le-a făcut în timpul campaniei, cu excepția unei afirmații: „Vreau să câștig”.
Donald Trump nu poate fi un învingător decât dacă își va schimba personalitatea, politicile, și să încerce să devină tot ce nu a fost în campanie. Trebuie să devină un vindecător, în loc de cel care divizează, să spună adevărul , nu să mintă. Trebuie să devină o persoană care ia decizii în funcție de dovezi, în loc să spună vorbe goale, cineva care le spune oamenilor ce au nevoie să audă, nu ceea ce vor să audă.
Pot doar să sper că va face asta. Altfel, toți cei care au votat pentru el - trecând peste defectele sale evidente- pentru că și-au dorit schimbare radicală, vizibilă, o vor primi.
Presupun că Trump nu vrea să rămână în istorie ca cel mai puțin performant președinte, nicidecum cel care a contribuit la cea mai mare fracturare a SUA de la Războiul Civil. Întreaga lume ar fi zguduită. Prin urmare, pot doar să sper că se va înconjura, ca președinte, de cei mai buni oameni pe care îi poate găsi, ceea ce cu siguranță nu-i include pe Rudy Giuliani sau Newt Gingrich, cu atât mai puțin pe extremiștii care au energizat această campanie.
Foarte îngrijorătoare este obsesia lui Trump să câștige. Pentru el viața este întotdeanua un joc cu sumă zero: „Eu câștig, voi pierdeți”. Dar atunci când conduci SUA, nu poate fi totul un joc pierdere-câștig.
De exemplu, după Al Doilea Război Mondial, America a garantat planul Marshall – dând milioane de dolari Europei – pentru a câștiga o relație care oferă câștiguri pentru ambele părți. Oare Trump înțelege asta? Înțeleg oare cei care l-au votat cât de multe locuri de muncă depind de faptul că America are relații bune cu alte țări?
Cum explic eu victoria lui Trump? E prea devreme să fim siguri, dar instinctul îmi spune că are legătură mai puțin cu comerțul sau cu diferențele de venit între unii și alții și mai mult cu teama multor americani că nu se vor mai simți „acasă”.
Nimic nu-i poate face pe oameni să devină mai furioși sau mai dezorientați decât sentimentul că au rămas fără casă. Faptul că America este un loc în care minoritățile devin majoritate amenință sentimentul de comunitate al multor americani albi din clasa de mijloc, mai ales al celor care trăiesc în afara zonelor cosmopolite.
În cazul altora, este vorba despre schimbările tehnologie. Din cauza lor fie au ajuns șomeri, fie locul de muncă s-a transformat prea mult, fie își văd amenințate veniturile pe termen lung. Când cele mai importante lucruri din viața unui om sunt puse la încercare – locul de muncă și comunitatea care le oferă o identitate – nu e de mirare că oamenii sunt dezorientați și caută soluțiile simpliste promovate de un om care se pretinde a fi puternic.
Un lucru știu sigur: Partidul Republican și Donald Trump vor avea control asupra tututor pârghiilor guvernării, de la tribunale la Congres și Casa Albă. Este o responsabilitate uriașă și va fi numai a lor. Oare înțeleg ei asta?
Personal, nu le vreau răul. Miza e prea mare. Spre deosebire de comportamentul Partidului Republican din ultimii opt ani, nu o să încerc să provoc eșecul președintelui. Dacă el eșuează, toți eșuăm. Așa că sper să văd un om mai bun decât cel din campanie.
Dar în acest moment sunt îngrozit, mă tem pentru țara mea și pentru unitatea noastră. Și, pentru prima dată, simt că nu mai am un „acasă” în America.”