Nicuşor Dan îi acuză pe Gabriela Firea și pe primarii de sectoare că vor să distrugă sute de hectare de spaţii verzi

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, i-a acuzat, vineri, pe Gabriela Firea şi pe primarii de sectoare social-democraţi că doresc să distrugă sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti, prin Planurile Urbanistice Zonale pe care le-au pregătit, în condiţiile în care poluarea este mare şi cresc afecţiunile respiratorii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Am adus o planşă în care tot ce vedeţi cu roşu însumează sute de hectare de spaţiu verde pe care primarul general PSD şi primarii de sectoare PSD doresc să le distrugă, să dispară din Planul general urbanistic al Bucureştiului. Sunt sute de hectare care, prin planurile urbanistice zonale de sector, aceste spaţii urmează să fie distruse, în condiţiile în care avem un raport al Institutului de Sănătate Publică care spune că, în medie, bucureştenii pierd 4 ani din viaţă din cauza afecţiunilor medicale generate de poluarea atmosferică, în condiţiile în care România tocmai a fost condamnată de Curtea de justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti, în condiţiile în care au crescut afecţiunile cardiace, în special la vârstnici, în condiţiile în care au crescut afecţiunile respiratorii la copii. În toate aceste condiţii, administraţia publică din Bucureşti, Primăria Generală şi cele 6 sectoare controlate de PSD doresc distrugerea spaţiilor verzi”, a spus Nicuşor Dan, la o conferinţă de presă ţinută pe malul lacului Colentina.

El a prezentat situaţia Planurilor Urbanistice Zonale propuse de primarii de sector.

„Din punct de vedere juridic care este situaţia? Avem un PUZ sector 1, din fericire, instanţa a blocat procedura de aprobare a acestui PUZ sector 1 în care erau prevăzute construcţii inclusiv în pădurea Băneasa şi în Parcul Herăstrău. PUZ sector 2 este elaborat, nu a fost votat încă de Consiliu General. PUZ sector 3 a fost suspendat de instanţă. Tocmai instanţa a considerat că este nelegal ca un teren care are destinaţia de spaţiu verde să i se schimbe destinaţia în teren construibil. Pentru sectorul 4 a fost aprobat doar un PUZ pentru zona de sud, care este şi el contestat în instanţă. PUZ sector 5 a fost votat în urma cu aproximativ 10 zile de Consiliul General şi e în procedura de verificare de către prefectul municipiului Bucureşti. Sper ca prefectul să îl atace, la rândul său, în instanţă. PUZ sector 6 a fost votat acum câteva luni şi este, la rândul lui, contestat în instanţă. Suntem, deci, în situaţia în care cetăţenii şi ONG-urile din Bucureşti se mobilizează pentru a lupta împotriva planurilor pe care Primăria le face împotriva lor şi nu pentru locuitorii din Bucureşti”, a susţinut Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

El a menţionat că este vorba fie de parcuri care sunt deja amenajate, cum ar fi Parcul Herăstrău, Parcul Sebastian şi Pantelimon, unde o parte urmează sau sunt propuse a deveni construibile, fie de zone care, în Planul Urbanistic General, au destinaţia de spaţiu verde şi în aceste planuri urbanistice zonale de sector urmează să devină zone construibile.

„Avem un exemplu. În spatele Stadionului Ghencea avem un teren viran de peste 20 de hectare care figurează încă din anul 2000 în Planul Urbanistic General ca pădure urbană şi este exact ce lipseşte locuitorilor din zona Ghencea, locuitorilor din zona Rahova - Ferentari care au un deficit mare de spaţiu verde. Avem o dezvoltare accentuată în zona de sud, care merge către Popeşti. E foarte bine că se dezvoltă oraşul în acea zonă, poate că ar trebui să fie şi nişte creşe şi nişte grădiniţe, dar oamenii nu vor avea un parc în apropiere”, a explicat Nicuşor Dan.

El a mai susţinut că este nevoie de spaţii verzi în Bucureşti şi în condiţiile în care nu toate familiile îşi permit să plece în fiecare weekend pentru a scăpa de poluare.

„Problema este că nu e natural ca un locuitor al unui oraş să îşi dorească să fugă din oraşul ăsta în weekend. Şi avem această oportunitate extraordinară, în condiţiile în care avem Parcul Herăstrău care supraaglomerat, ca toate celelalte parcuri în weekend, avem această oportunitate extraordinară de a amenaja malurile lacurilor ca locuri de recreere, de promenadă pentru piste de biciclete, pentru practicarea sportului, pentru divertisment, adică ceea ce te face pe tine, ca bucureştean, să iei autobuzul în loc să iei maşina să te duci la mare sau la munte în weekend”, a mai spus acesta.

În opinia lui Nicuşor Dan, ce se propune în PUZ-urile de sector este „pur şi simplu o glumă”.

„Un sector este parte dintr-un oraş, care este un organism viu. Un sector nu este un ghetou ca să faci strategie de dezvoltare a sectorului 5 sau sectorului 6. Pentru a dezvolta un oraş trebuie să faci o strategie unitară de dezvoltare a transportului, a transportului public, inclusiv a transportului pe infrastructura CFR cu un metrou de suprafaţă. Cum poţi să faci asta într-un sector când inelul CFR trece prin toate cele şase sectoare? Deci, iată că Bucureştiul a ratat o oportunitate de dezvoltare de 10 ani şi în locul lui vine cu nişte glume de PUZ-uri de sector plătite de un ONG şi făcute de o firmă condusă de un teolog, câteva dintre aceste PUZ-uri de sector. (...) În materia poluării există un principiu fundamental care spune că poluatorul plăteşte şi eu sunt foarte optimist că poluatorul principal din Bucureşti - administraţia PSD - va plăti peste câteva luni şi bucureştenii vor sancţiona”, a mai spus Nicușor Dan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...