Zece la sută dintre gravide nu fac nici măcar un singur examen prenatal. Ca urmare, mulţi copiii fie se nasc prematur, fie vin pe lume cu probleme grave de sănătate.
„Avem aparatură, avem si medici care lucrează - chiar dacă volumul este mare, dar puterea lor de muncă şi capacitatea lor de supravieţuire este mult mai mică. Dacă boala care a dus la nașterea prematură a afectat creierul copilului și a rămas cu grave probleme neurologice, atunci noi chiar nu avem ce face. Sunt situații în care anumite mame poartă diverse boli benefice, care se fac în privat, multe nu știu despre ele, vin să nască fără să facă nicio analiză”, a explicat Ana Culcer, șeful secției de neonatologie a Spitalului Universitar.
Un rol foarte important pentru sănătatea copilului îl joacă şi prevenirea, care începe cu o alimentaţie corespunzătoare şi cu un program potrivit vârstei.
„Asta ține de foarte multe lucruri și nu doar de medicină, ci de conștiința publică, de cât țin părinții la copii, într-o lume în care fiecare copil este dorit de ambii părinți, el este foarte bine îngrijit și rolul medicinei este minor. Apar toate aceste drame, privind mortalitatea, alimentarea de proastă calitate, neglijarea copilului”, a subliniat Cristian Oană, medic primar medicină de familie
„Pentru un copil, se pot face o grămadă de lucruri ca să nu ajungă la spital, el trăieşte într-o casă, acolo se întâmplă accidentele, acolo mânăncă, acolo se întâmplă o grămadă de lucruri”, a arătat Dan Mircea Enescu, managerul spitalului Grigore Alexandrescu.
Mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii, ca urmare a zvonurilor despre presupuse efecte secundare. „În România este o modă să nu se mai facă vaccinurile, nu numai în materninate, ci și ulterior, sunt părinți care refuză vaccinurile de bază, pentru că se prelucrează în mod greșit informațiile de pe internet, mass-media promovează numai excepțiile de la regulă”, a subliniat Alin Stănescu, medic specialist la Institutul pentru Îngrijirea Mamei şi Copilului.
Rata de vaccinare în ţara noastră este cu mult sub pragul de 95 la sută, acceptat la nivel internaţional.
Citiți și: NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Joi, ziua sănătății celor mici
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Paradoxurile medicinei românești
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Miracolele din sălile de operaţie
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Peste 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului
NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Vaccinurile, dilema părinților
Urmăriți în materialele video atașate intervențiile invitaților care au vorbit în studioul Digi24 pe tema sănătății copiilor.
La Digi24, campania Născut în România, continuă şi vineri, când dedicăm ziua familiei şi părintelui. Ne aducem aminte o dată în plus de valorile tradiţionale, de care uităm de multe ori în vâltoarea vieţii moderne. Şi chiar dacă ne este greu, trebuie să facem un efort, spun psihologii, ca să nu asistăm la destrămarea ideii de familie, aşa cum o ştim de mici.
Toate materialele din cadrul campaniei „Născut în România” le puteți urmări AICI.