Mov Crăciun dăruieşte un viitor | Povestea unei micuţe campioane la atletism
Iris are doar 11 ani şi este deja campioană la atletism. Locuieşte în Câmpina împreună cu bunicii săi şi deşi se antrenează de doar trei ani, este deja printre cele mai bune zece atlete de vârsta sa din Romania.
Iris Covrig: „Atunci când am fost la primul concurs am avut foarte mulţi fluturi în stomac. Îmi era teamă de ce se va întâmpla, dar s-a dovedit a fi ceva minunat”.
Mama fetitei lucrează în Spania de mai bine de cinci ani. Cu toate astea, bunicii fac tot posibilul pentru a-i oferi tot ce are nevoie şi o sprijină întotdeauna.
Iris Covrig: „Sunt nişte oameni iubitori şi mereu când le spun câte o problemă sau ceva de la şcoală mă înţeleg”.
Marcela Focşăneanu, bunica lui Iris: „Să ne asculte şi să se ţină de atletism pentru că am văzut că de câte ori a fost plecată la concurs s-a întors alt om”.
Iris Covrig: „Domnul profesor m-a descoperit la şcoală, la ora de sport. A fost un fel de concurs şi a venit la noi, a ales câţiva copii. Şi apoi i-am spus bunicii. I s-a părut ciudat, dar m-a dus”.
Mihai Pascu, antrenor atletism: „Este o fetiţă care a dovedit foarte multă ambiţie probabil că şi situaţia socială a determinat-o să se dedice atât de mult activităţi sportive de înaltă performanţă (...) Ea fiind mai mică de statură compensează printr-un plus de viteză, de coordonare, de îndemânare şi are această calitate extraordinară... o dorinţă, o voinţă de a se afirma cât mai repede”.
Iris îşi doreşte să ajungă campioană naţională la atletism şi să ne reprezinte ţara peste hotare. Să-şi facă bunicii mândri.
Cadouri de la Mov Crăciun
Pe Iris a descoperit-o, acum trei ani, antrenorul său, Mihai Pascu. Povestea bărbatului este cu adevărat impresionantă. După ce s-a ocupat de atleţi cunoscuţi, precum Gabi Szabo, acum îşi ţine cursurile de atletism pe maidanul din Câmpina, fără nicio susţinere din partea autorităţilor. Cu toate astea, copiii pe care îi antrenează au rezultate impresionante.
Mihai Pascu este antrenor de atletism de mai bine de 30 de ani. Îşi iubeşte foarte mult meseria şi chiar şi acum, la pensie, continuă să antreneze copii. De cinci ani se ocupă de lotul de juniori de la Câmpina.
„Am început să lucrez în mod special cu cei defavorizaţi, care au nevoie de o mână de ajutor şi pot să confirm că aici se găsesc marile talente, de aici s-au ridicat marile valori ale sportului românesc”, spune Mihai Pascu, antrenor de atletism.
În trecut, Mihai Pascu a pregătit sportivi la Petrolul Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea, dar şi la lotul naţional de atletism. Prin mâna sa au trecut altleţi celebri precum Dumitru Codruţ şi Gabriela Szabo, iar acum se luptă cu autorităţile din Câmpina pentru a le oferi condiţii cât mai bune copiilor. Din păcate, sportivii de aici sunt nevoiţi să se antreneze pe maidan, în frig. Nimeni nu le pune la dispoziţie o sală de sport sau un teren potrivit. Le este interzis inclusiv accesul pe stadionul din oraş.
„Spre surprinderea mea, în loc să fiu ajutat mi s-au creat tot felul de greutăţi. Am găsit numai ostilitate şi rea voinţă. Antrenamentul la modul general se desfăşoară în condiţii grele şi pentru că starea vremii nu prea ne permite întotdeauna să ne desfăşurăm programul aşa cum am vrea noi. Uneori este foarte frig, alte ori plouă, e noroi pe terenul unde ne antrenăm”, spune antrenorul.
Copiii sunt nevoiţi să improvize inclusiv gardurile pentru sărituri. Este singura soluţie pe care o au pentru a face faţă în competiţii.
„Este puţin mai aspru pentru că îşi doreşte să fim sportivi foarte buni, să fie mândru de noi”, spune Iris despre antrenorul ei.
„Nu mi-au trebuit prea mulţi ani pentru a-i aduce la un nivel de campioni naţionali sau la nivel internaţional. Cheia, după opinia mea, este în mâna antrenorului, a părinţilor care ştiu să-i motiveze”, spune Mihai Pascu.
„Domnul profesor este excelent, am învăţat foarte multe lucuri la antrenamente şi ne-am dori şi o sală de sport unde să ne antrenăm pentru că iarna, din cauza frigului, nu avem condiţii pentru a ne putea antrena”, spune o elevă.
Sportivii antrenaţi de Mihai Pascu au câştigat zeci de competiţii locale şi naţionale şi continuă să participe în continuare la întreceri. Fără a-şi neglija, însă, şcoala.
Întrebată ce e mai important, sportul sau școala, o elevă, Ioana Cazan, răspunde: „Ambele sunt la fel de importante”.
Mov Crăciun a pus deoparte, pentru fiecare copil, suma de 3000 de euro, din care o parte s-a transformat în lucruri pe care și le-a dorit Iris: echipamente de altelism, un telefon de la Digi Mobil, un televizor, o tabletă și un laptop de la Digi Net, o mașină de spălat, îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă. Iar ceea ce a rămas din sumă, o vei primi sub formă de bani.
De asemenea, Mov Crăciun a pregătit și echipamente pentru alți copii antrenați de Mihai Pascu.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News