Planul de măsuri elaborat la nivelul Ministerului Administrației și Internelor (MAI) prevede mobilizarea a peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi angajaţi ai altor structuri ale MAI pentru asigurarea pazei și ordinii în cele 18.751 secţii de votare, cu ocazia alegerilor parlamentare din 9 decembrie.
Asigurarea ordinii publice la nivel naţional pe întreaga perioadă a campaniei pentru alegeri şi, în mod deosebit, în ziua votării va fi făcută în baza Planului General de Măsuri, pentru coordonarea activităţii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), arată Mediafax.
În ce constă activitatea forțelor MAI
Ministerul Administraţiei şi Internelor asigură protecţia secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscripţie, respectiv la Biroul Electoral Central, precum şi pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.
Structurile MAI vor prelua paza secţiilor de votare în 8 decembrie, începând cu ora 18.00.
Jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa publică, precum şi protecţia participanţilor la adunările publice care vor fi organizate în perioada campaniei electorale. Jandarmeria va stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice în condiţii de legalitate, arată Mediafax.
Poliţia locală va asigura integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal.
Poliţia Română va dispune măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului la vot de către persoanele încarcerate, aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie.
Campanie impotriva infracțiunilor electorale
Sub aspect preventiv, Ministerul Administraţiei şi Internelor va desfăşura campania de prevenire a infracţiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!”. MAI a lasat cu această ocazie și un documentar complet privind activitățile MAI pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, pe site-ul www.votlegal.mai.gov.ro.
Potrivit MAI, campania are ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, „neinfluenţat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare”. Pe lângă materialul video, pentru această campanie au fost realizate 60.000 de afişe și 500.000 de fluturaşi, relatează Mediafax, care detaliază contravențiile electorale.