Paula Todoran, sportivă pregătită de Mirel Seişanu şi Daniela Cîrlan, antrenată de Lorena Boberschi, au fost singurele maratoniste din delegaţia României la Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Cele două atlete au fost anunţate că vor pleca spre Rio în data de 1 august, însă, din diverse motive, sportivele au făcut deplasarea cu o săptămână mai târziu, având la dispoziţie doar câteva zile pentru a se acomoda cu clima şi cu fusul orar, scrie publicația Magazin Sălăjean. Jocurile Olimpice au început pe 5 august.
Cele două atlete spun că nu au avut parte de susţinere din partea Federaţiei Române de Atletism în perioada pregării Jocurilor Olimpice, însă, mai marii acestui for se aşteptau la rezultate notabile din partea lor. Din păcate, Daniela Cîrlan a fost nevoită să abandoneze după primii 15 kilometri, în timp ce Paula Todoran s-a clasat pe poziţia 101, cu timpul de două ore, 48 de minute şi 54 de secunde, după ce îşi realizase baremul pentru Jocurile Olimpice cu timpul de două ore, 36 de minute şi 38 de secunde.
Paula Todoran a dezvăluit principalele motivele care au dus la aceste rezultate: „Visul oricărui sportiv este de a ajunge la Jocurile Olimpice şi mă bucur că şi eu mi-am putut îndeplini acest vis. Nu sunt mulţumită de performanţa obţinută, nu aceasta este adevărata mea valoare, însă, greşeala nu a venit din partea mea, deoarece eram foarte bine pregătită pentru acest maraton olimpic. Dacă totul ar fi decurs normal, cred că eram în stare să-mi dobor propriul record obţinut în urmă cu câteva luni la Sevilla (2.36:38, n.r.). Motivele sunt multiple, în special lipsa totală de susţinere a Federaţiei Române de Atletism. Nu este posibil ca un sportiv care şi-a realizat baremul pentru cea mai importantă competiţie de nivel mondial să nu fie susţinut de federaţia de specialitate. Pregătirea mea a fost susţinută în totalitate de CSM Zalău şi de o serie de oameni de suflet, care au dorit să fie alături de mine, iar aici aş vrea să-i amintesc pe medicii Florian Neaga şi Gabriel Iluţă, dar şi firmele pe patronii firmelor Group Metal Traiding Zalău, Arc Grup Jibou, Brando Com Zalău, Griff Hotel şi Severus. Îmi pare rău că nu am reuşit să duc cursa în ritmul pe care mi l-am propus, dar am avut la dispoziţie foarte puţine zile pentru a mă pregăti în acea climă tropicală. Am fost trimisă foarte târziu la Rio, am avut la dispoziţie doar cinci zile pentru a mă acomoda cu clima şi fusul orar, în ideea în care alţi sportivi au fost trimişi în data de 1 august”, a declarat Paula Todoran pentru Magazin Sălăjean.
Nu doar cele două atlete, ci şi alţi sportivi din delegaţia României s-au arătat deranjaţi de modul în care au fost trataţi de forurile de specialitate din România, inclusiv prin faptul că li s-a acordat un echipament contrafăcut, nu unul original, cum era normal şi cum se aşteptau toţi sportivii şi antrenorii.
De exemplu atleta Andreea Arsine, și ea componentă a delegației României la Rio a scris pe o rețea de socializare că pentru „această olimpiadă, marea majoritatea a atleților s-au pregătit din resurse proprii, aportul FRA sau COSR fiind insingnfiant, însă pretențiile au fost imense, organizarea haotică și batjocoritoare, iar munca și pregătirea noastră aruncată la coș... Noi rămânem cu frustrarea, neputința și durerea, dar și cu puterea de a continua spre obiectivele pe care le avem fiecare. Asta e liniștea lor (a celor din conducere, care știu că mai sunt sportivi și indiferent de condiții, muncesc pentru visele lor și pentru bucuria de a face numele unei țări să răsune. Ce rămâne de făcut?! Să ne revenim (noi sportivii) și să o luăm de la capăt cu ajutorul cluburilor ori a celor care încă mai cred că în România sportul nu a murit”.