Acum o săptămână, comunitatea românilor din Finlanda a trimis o scrisoare către ministrul de externe al Finlandei, Timo Soini (foto), în care i se cerea să aibă o poziție față de situația din România. Răspunsul nu a întârziat, demnitarul arătând că Finlanda este interesată de măsurile anti-corupție din România și urmărește cu o „serioasă îngrijorare” evoluția situației din țara noastră.
Scrisoarea îi este adresată lui Cristian Tudose, deoarece el este cel care a trimis-o prin email, iar alături de el, la traducerea în limba română a textului au contribuit Andrei Călin Dumitrescu și Maria Fodor, cărora le mulțumim pe această cale.
„Stimate domnule Cristian Tudose,
Vă mulțumesc pentru scrisoarea dumneavoastră în care vă exprimați îngrijorarea față de situația din România. Și ministerul de externe a urmărit cu atenție politica internă a României, țară membră a UE.
România a devenit membră a UE în 2007, adică în urmă cu 10 ani, în ciuda faptului că nu îndeplinea toate criteriile de aderare. Din acest motiv UE a impus atât României cât și Bulgariei un sistem special de verificare și cooperare, MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare), cu scopul de a ajuta România și Bulgaria la reformarea sistemului judiciar, precum și la eradicarea corupției și crimei organizate.
Pentru Finlanda, respectarea statului de drept a fost întotdeauna un aspect foarte important. Finlanda a urmărit activ de la bun început progresul României în privința statului de drept și își menține poziția cum că MCV nu trebuie întrerupt înainte ca criteriile stabilite de Comisia Europeană să fi fost îndeplinite.
Acțiunile recente ale guvernului român provoacă o serioasă îngrijorare cu privire la direcția evoluției României. Este contrar intereselor României faptul că noul guvern socialist a început să facă pași înapoi și a căutat să dezmembreze printre altele legislația referitoare la corupție.
Demonstrațiile ample de stradă arată că pentru cetățenii români problema statului de drept este importantă și că reformele se bucură de un sprijin puternic în rândul populației. Cu toate acestea, parlamentul ales în mod democratic și-a afirmat încrederea în guvern la votarea unei moțiuni de cenzură.
Ambasada Finlandei de la București, în declarația făcută pe facebook în data de 2.2, a îndemnat guvernul să mențină rezultatele și reformele obținute prin MCV. Finlanda, ca și alte state ale lumii cu aceleași principii, nu poate să se amestece în problemele interne ale României. Relațiile oficiale sunt între guverne, iar întâlnirile cu guvernul permit transmiterea mesajelor de îngrijorare.
În același timp purtăm un dialog și cu opoziția și cu societatea civilă. Se organizează întâlniri ca și până acum cu instituțiile judiciare și cu cele de combatere a corupției. O altă cale de influențare este concluzia raportului MCV care este în curs de elaborare la UE. Ținta tuturor acestor activități este ca prin mijloace diplomatice să putem influența și ajuta România să rămână pe drumul cel bun.
Bineînțeles, simpatia noastră este de partea celor care susțin aceleași valori și continuarea evoluției țării în direcția corectă. Ne bucurăm că manifestațiile de o asemenea amploare s-au desfășurat în condiții pașnice. Sperăm că situația din România se va liniști repede și că guvernul va respecta voința poporului.
Cu stimă,
Timo Soini
Ministrul Afacerilor Externe.”
Cătălin Avramescu, fost ambasador al României în Finlanda, consideră, într-o postare pe Facebook, că afirmațiile sunt dure, dar corecte: „Afirmații foarte dure, însă corecte, ale Ministrului de Externe al Finlandei cu privire la evenimentele din România, într-o scrisoare de răspuns adresată unui reprezentant al românilor din Finlanda”.
„Ministrul de Externe al Finlandei este un prieten al României. Ceea ce înseamnă că este bine informat cu privire la ceea ce face actualul guvern socialist de la București”, a mai scris Cătălin Avramescu.
Mai jos, răspunsul ministrului de Externe al Finlandei, în facsimil