LIVE BLOG. USL a câștigat. Victor Ponta: Cine va ridica sabia de sabie va muri!

Data publicării:
0912chisinau-37755

Actualizare 21.41: Călin Popescu-Tăriceanu: „Cu experiența pe care o am, mă pun cu totul în slujba României și a USL”.

Titus Corlățean face declarații alături de Călin Popescu Tăriceanu și Andrei Chiliman: „Să așteptăm numărătoarea și rezultatul oficial al alegerilor!”. La nivelul sectorului 1, potrivit rezultatelor pe care le avem, USL a obținut toate cele șase mandate de senatori și deputați.

Actualizare 21.30 Victor Ponta spune că avorbit la telefon în urmă cu câteva minute cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, care i-a confirmat că Uniunea este dispusă la negocieri, începând de mâine, pentru a intra la guvernare.

Actualizare 21.25. Victor Ponta: Peste două treimi dintre alegătorii care au venit la vot m-au votat pentru un nou mandat de deputat. Îmi asum obligația, alături de dl. Antonescu, să tratez cu respect opoziția, așa cum noi n-am fost tratați. Vreau să cer tuturor actorilor politici, începând cu președintele (...), că România are nevoie de pace (...) Cine va ridica sabia de sabie va muri!

Actualizare 21.16 Dan Diaconescu: Eu sunt destul de necăjit, mă așteptam să avem rezultate mult mai bune!

Actualizare 21.12: Mihail Neamțu: Nu este un rezultat triumfător, dar nu este nici un rezultat rușinos. Credem că ARD are peste 20%, în ciuda a ceea ce se spune la televizor. Avem un mesaj și pentru românii din diaspora: Există speranță!

Actualizare 21.10. Vasile Blaga: Scorul pe care l-am obținut este rezultatul unei munci deosebite, duse în condiții cu totul speciale, de mistificare și manipulare a opiniei publice de către USL. Îi rog pe colegii mei să stea în secțiile de votare, ca de obicei, să verifice fiecare vot.

Actualizare 21.09. Daniel Constantin, liderul PC: E o victorie istorică!

Actualizare 21.03 Crin Antonescu: „Este victoria dumneavoastră”. Liderul PNL mulțumește alegătorilor și le spune că acest vot îi ia posibilitatea lui Traian Băsescu să se mai joace cu destinele lor.

Actualizare 21.00Exit-poll CURS: Camera Deputaților: USL – 56,96%, ARD -18,12%, PP-DD – 12,95%, UDMR – 5,19%.

Senat: USL - 57,58%, ARD - 18,87%, PP-DD - 13,09%, UDMR - 5,16%.

sursa: tvrnews.ro

Exit-poll CCSB: Camera Deputaților: USL - 56,8%, ARD - 19,0%, PPDD- 13,8%, UDMR - 5,1%

Senat: USL - 58,3%, ARD - 19,6%, PPDD - 14,1%, UDMR - 5,2%.

Exit Poll CSOP (Centrul Pentru Studierea Opiniei şi Pieţei):

La Senat, potrivit CSOP, USL are 55% din sufragii, urmat de ARD cu 19%, PPDD cu 10%, UDMR - 5%.

La Camera Deputaţilor, potrivit CSOP, USL are 54% din sufragii, urmat de ARD cu 19%, PPDD cu 10%, UDMR - 5%.

Actualizare 20.30.Șeful statului a postat pe contul de Facebook un mesaj adresat special cetățenilor români de etnie maghiară, cărora le transmite că este esențial să voteze.

Cu câteva ore mai devreme, și senatorul UDMR Gyorgy Frunda făcea un apel către maghiari să iasă la vot.

Actualizare 20.26. Sociologul Cătălin Augustin Stoica, directorul institutului de sondare a opiniei publice CURS, avertizează, pe blogul său, că rezultatele exit-pollurilor pot fi înșelătoare, întrucât rata celor care au refuzat să răspundă la chestionare este mai mare decât în ceilalți ani și afectează estimările.

Actualizare 19.30.Cu trei ore înainte de închiderea secțiilor de vot, 36,54% dintre alegători se prezentaseră la urne, potrivit estimării Biroului Electoral Central. Deși în unele zone au fost probleme din cauza vremii, prezența este ceva mai bună decât la alegerile din 2008, când la această oră prezența era de 34,48%.

Prezența la vot a fost de 34,78% în mediul urban și de 38,95% în mediul rural.

În 21 de județe prezența a fost superioară mediei pe țară, de 36,54%, între care se remarcă Teleorman (48,92%), Gorj (47,68%), Olt (44,32%), Mehedinți (43,73%), Giurgiu (43,32%).

În București, prezența este mai slabă, de 33,37%. Dintre sectoare, fruntaș este sectorul 1, care, cu o prezență de 36,52% dintre alegătorii înscriși, se apropie mult de media pe țară.

Comparativ cu celelalte două ocazii de anul acesta când românii au fost chemați la urne - alegerile locale din 10 iunie 2012 și referendumul pentru demiterea președintelui din 29 iulie 2012 - mobilizarea la vot a electoratului a fost mai bună la alegerile locale. Atunci, până la ora 17.00, deja ieșiseră la vot 39,01% dintre români, însă în mod tradițional mobilizarea este mai bună la alegerile locale.

În ceea ce privește referendumul, până la ora 17.00 își exprimaseră opțiunea 26,89% dintre români, în condițiile în care tabăra pro-președinte a făcut campanie pe boicotarea votului.

Actualizare 19.20.Nouă oameni au primit îngrijiri medicale la secţiile de votare, cinci dintre aceştia, bărbaţi cu vârste între 54 şi 74 de ani, fiind transportaţi la diverse spitale din Capitală, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu.

Actualizare 19.10.Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a votat duminică, în jurul orei 17.45, la secţia 641 din Bucureşti, unde i-a binecuvântat pe membrii acesteia şi pe alegători şi a împărţit iconiţe, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Patriarhiei.

Actualizare 18.50.Şi alegerile locale s-au desfăşurat sub semnul capriciilor vremii. În 10 iunie, în ziua alegerilor locale, meteorologii au emis o avertizare cod galben valabilă de duminică, de la ora 15:00, până luni la ora 18:00. Avertizarea, valabilă pentru 17 judeţe, viza creşterea gradului de instabilitate în vestul, centrul şi nordul ţării, unde se aşteptau frecvente descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină şi averse. Cantităţile de apă urmau să depăşească local 20 de litri pe metru pătratşi izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.

Actualizare 18.27.Locţiitorul preşedintelui Secţiei de votare nr. 97 din Cluj-Napoca a fost amendat de poliţişti cu 1.500 de lei după ce a fost găsit beat în toaletă, acesta urmând să fie înlocuit de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Cluj, transmite Mediafax.

„Preşedintele Secţiei de votare nr. 97 Cluj-Napoca ne-a sesizat că locţiitorul secţiei a dispărut o anumită perioadă de timp, după care acesta a fost descoperit sub influenţa alcoolului, în toaletă. A fost sesizată şi Poliţia, care a făcut cercetări la faţa locului şi l-a amendat. Locţiitorul va fi înlocuit cu o altă persoană”, au precizat reprezentanţii BEJ Cluj.

Locţiitorul ar fi încasat, duminică, 367 de lei pentru activitatea electorală, iar din aceşti bani ar fi cumpărat băutură.

Actualizare 17.40.Un bărbat în vârstă de aproape 101 ani, din Piteşti, a votat duminică, fiind primit cu aplauze de cei din secţia de votare, şi a declarat că votează de când avea 21 de ani, spunând că românii trebuie să iasă la vot pentru ca majoritatea să decidă, transmite Mediafax.

Bărbatul a votat la secţia 14 din Piteşti, venind însoţit de fiica şi de nepoata sa.El nu s-a regăsit pe lista de vot, însă a fost trecut pe o listă suplimentară, spunând că a votat de foarte multe ori în viaţă.

Actualizare 17. 35. Fostul deputat PDL de Vrancea Alin Trăşculescu, cercetat pentru fapte de corupţie şi eliberat din arest vineri, a votat, duminică, în localitatea Suraia din Vrancea, aflată în colegiul unde candidează pentru un nou mandat, el spunând că este un om liber şi că a votat cu gândul la un viitor european. „Eu văd România în interiorul Uniunii Europene, şi nu spre zona de est", a spus Alin Trăşculescu.

Actualizare 17.24. Oamenii continuă să stea la cozi ca să voteze la Chișinău. Autoritățile estimaseră o prezență la vot de 10.000 de persoane, dar există voci care spun că trebuiau organizate mai multe secții de vot. La Chișinău funcționează patru secții de vot. În afară de acestea, au mai fost deschise secții de vot în alte 15 localități din Republica Moldova.

Actualizare ora 17.20. Incident la vot în Craiova. Un alegător a fost surprins în timp ce încerca să bage mai multe buletine de vot în urnă.

Actualizare ora 17.00. Peste 180 de secții de vot sunt afectate de vremea rea - e vorba în special de lipsa curentului electric -, dar procesul electoral nu este întrerupt.

Actualizare ora 16.15.Puteţi semnala probleme si eventuale nereguli,prin SMS, la numărul de telefon0770.24.24.24. Așteptăm gândurile si opiniile în legătură cu scrutinul de duminică la adresadigivox@digi24.ro, pedigi24.ro, completând formularul DigiVox, sau sunând la numărul de telefon031 400 24 24. Mesajele vor fi preluate de reporterii noștri.

Actualizare 15.30. Până la ora 14.00 au votat 20,56% dintre alegători, a anunţat Biroul Electoral Central.

Prezenţă mai ridicată a fost înregistrată în judeţele Teleorman, Gorj, Olt. La polul opus sunt judeţele Timiş, Arad, Cluj.

Actualizare 14.47.Câţiva tineri de la USL au fost urmăriți până la cămine, de cei de la PDL, care au vrut să ofere bani echipei de campanie ale uniunii, în schimbul materialelor electorale pe care aceștia le aveau asupra lor, susţine USL, într-un comunicat privind neregulile semnalate la vot.

Actualizare 14.20.Mihai Răzvan Ungureanu a comentat declaraţiile făcute de Victor Ponta cu privire la desfăşurarea procesului electoral : „E foarte comod să dai vina pe alţii pentru că data alegerilor a fost fixată pentru 9 decembrie, de parcă asta te-ar absolvi de îndatoririle de prin ministru al ţării, prim ministru care ar trebui să fie mai preocupat în aceste momente de felul în care se descurcă românii prin nămeţi şi nu de uzualele glumiţe legate de contracandidaţii tăi blocaţi şi ei pe drumuri înzăpezite.”

Actualizare 13.45. Un prim caz de mită electorală a fost semnalat în Gorj. Un bărbat a fost prins în timp ce îşi fotografia buletinul de vot, cel mai probabil pentru a demonstra cum a votat.

Actualizare 13.20.Cetățenii români din Republica Moldova fac cozi la unele secții de vot deschise în Chișinău cu ocazia alegerilor parlamentare din România. Interes scăzut este înregistrat în Italia şi Spania.

Votul s-a încheiat în Noua Zeelandă.

Actualizare 13.05.Secția 552 din sectorul 3, din Bucureşti, a fost închisă, din cauza unor incidente.

Actualizare 13.00.Potrivit unui comunicat de presă alAPD,celemaifrecventecereri de informaţiisuntlegate de locul unde potvota alegătorii, procedurile de utilizare a urnei mobileşiidentificarea secţiilor de votare.

Actualizare 12.40.Un alegător a plecat acasă cu ștampila de vot, la Craiova. Președintele secției presupunecă un vârstnic a plecat cu ștampila acasă.

Actualizare 12.35.Copreședintele ARD, Mihai Răzvan Ungureanu a votat pentru "o Româniedreaptă, onestă, construită pe merit".

Actualizare 12.17.Mircea Geoană a așteptat 15 minute la Dăbuleni ca să voteze.

Actualizare 12.20.Astăzi, românii merg la vot și, aici, la Digi24, suntem pregătiți să vă spunem minut cu minut tot ce se întâmplă în România, cum se desfășoară procesul electoral, câți oameni vor merge la urne şi, la final, cine sunt cei care ne vor conduce în următorii patru ani.

Dar vrem să mai vorbim despre un lucru, poate mai important decât alegerile parlamentare: despre cât de importante sunt momentele din viața noastră când ne alegem meseria, partenerul, țara în care vrem să trăim, când hotărâm să avem sau nu copii, când alegem școala la care îi trimitem.

Puteţi semnala probleme si eventuale nereguli,prin SMS, la numărul de telefon0770.24.24.24. Așteptăm gândurile si opiniile în legătură cu scrutinul de duminică la adresadigivox@digi24.ro, pedigi24.ro, completând formularul DigiVox, sau sunând la numărul de telefon031 400 24 24. Mesajele vor fi preluate de reporterii noștri.

Actualizare 12.00.Traian Băsescu a sosit la vot împreună cu soția sa și cele două fiice. Președintele a votat la Liceul Xenopol.

Actualizare 11.40.Fostul președinte Ion Iliescu a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală.

„Am votat cu gânduri foarte deschise ca să realizăm o situație mai stabilă în țară", a declarat Ion Iliescu.

Actualizare 11.30.4,52% din totalul alegătorilor au votat până la ora 10.00, a anunţat BEC.

Prezenţă la vot mai mare a fost înregistrată în judeţele Teleorman, Brăila, Constanţa. La polul opus se află judeţele Timiş, Sibiu, Arad.

Actualizare 11.00. Potrivit ultimelor informaţii transmise de Biroul Electoral Central sunt închise şase secţii de votare.

Actualizare 10.47.Premierul Victor Ponta a declarat la Târgu Jiu că toate secţiile de vot sunt deschise, deşi BEC a comunicat că încă mai sunt secţii închise, din cauza vremii.

Premierul l-a atacat pe liderul PDL Vasile Blaga, susţinând că acesta s-a opus organizării alegerilor mai devreme.

Actualizare 10.25.„Este important să avem alegeri corecte, care să legitimeze viitoarea putere, indiferent care va fi ea”, a declarat Adriean Videanu, care a votat la Colegiul Timpuri Noi din Bucureşti..

Actualizare 10.15. Crin Antonescu a votat în Teleorman, unde candideazăpentru un mandat de senator.

„Nu știu cât de masivă poate fi prezența la nivel național, având în vedere vremea. Mizez totuși pe dorința românilor de a înfrunta vremea”, a declaratCrin Antonescu.

Actualizare 9.55.Cetăţenii români cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul României.

Actualizare 9.50.În Giurgiu, un candidat pentru un loc de senator a fostamenințat cu moartea, în repetate rânduri, prin SMS-uri. Acestuia i se cerea să se retragă din cursa de senator, pentru că, altfel, își pune viața în pericol.

Actualizare 9.15. Vasile Blaga nu poate merge spre Sânnicolau Mare, din cauza drumului blocat de ninsoare. El a declarat că va încerca să voteze la o altă secţie.

Actualizare 9.00.Fostul ministru de interne Ioan Rus a votat în Cluj-Napoca.

Actualizare 8.45.Călin Popescu Tăriceanu și Ludovic Orban au votat la Colegiul Virgil Madgearu din București.

Actualizare 8.40.Aproximativ 40 de autovehicule aşteaptă pe drumul de acces către punctul de trecere a frontierei Cenad, judeţul Timiş, care este înzăpezit, iar la Jimbolia două TIR-uri nu pot ajunge în vamă.

Meteorologii auemis o avertizare Cod galben de ninsori, lapoviţă şi ploaie pentru toată țara.

Actualizare 8.00.Ministrul de interne e în legătură directă cu toate autoritățile şi a luat legătura cu Ministerul Apărării, pentru ca acolo unde e o situație grea să se intervină cu ajutorul armatei, rapid, pentru deblocarea secțiilor de vot și a oamenilor izolați, a declarat secretarul de stat Bogdan Tohăneanu.

Actualizare 7.48. Dana Năstase și Andrei Năstase s-au prezentat la vot, la Liceul Jean Monnet din Bucureşti.

Actualizare 7.45. Două secţii de votare din Dâmboviţa nu au curent.

Probleme similare sunt semnalate şi la şapte secţii de votare din judeţul Harghita.

Probleme sunt şi în Caraş - Severin şi Hunedoara oamenii ajung greu la vot, întrucât drumurile sunt înzăpezite.

Actualizare 7.08. S-au deschis secţiile de votare, au apărut şi primele probleme. 200 de secții din Timiș nu s-au deschis la 07.00 din cauza vremii.

Ardealul e sub cod galben de ninsori și viscol. Informările au fost transmise deja la BEC.

Primele raportări legate de prezența la vot vor fi anunțate la 11.30, datele fiind valabile pentru ora 10.00.

Actualizare 7.00S-au deschis secţiile de votare din întreaga ţară. România alege azi al şaptelea parlament post-decembrist. Secţiile se vor închide la ora 21.00.

Actualizare 1.30Până când se vor deschide secţiile de vot în România, la ora 7.00, românii din 31 de stateau deja posibilitatea să meargă la urne. Astfel, în următoarele ore se vor deschide, pe rând, toate secţiile de votare din ţările care se află în emisfera estică a globului şi au un fus oraravansat faţă de cel al României.

Indonezia, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, India, SriLanka, Turkmenistan, Uzbekistan, Pakistan, Afganistan îi vor aștepta pe români în următoarele ore. Toate aceste ţări fac parte din Colegiul uninominal 2 pentru Camera Deputaţilor, respectiv Colegiul uninominal nr.1 pentru Senat.

Tot înainte de România vor deschide şi secţiile din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Abu Dhabi, Dubai, Iran, Rusia, Maroc, Etiopia, Irak, Kenya, Kuwait sau Qatar.

Odată cu votul din ţara noastră, va începe scrutinul și pentru românii care se află în alte 17 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Actualizare 0.50. De aproape o oră sunt așteptați la urne și românii din Japonia - la Tokyo, cei din Coreea de Sud - la Seul, sau Coreea de Nord - unde este deschisă o secție de vot la Phenian. În câteva minute, la ora locală 7.00 (1.00, ora României), se vor deschide birourile de vot organizate la Shanghai, Beijing și Hong Kong, în China, la Manila, în Filipine, și la Singapore, precum și secția de vot de la Kuala Lumpur, în Malaysia.

Actualizare 0.25 Secțiile de vot din Australia - la Canberra, Sydney și Melbourne - s-au deschis de aproape două ore și jumătate. Românii din Noua Zeelandă votează deja de mai bine de patru ore.

__________________

Actualizare 21.02Primarul din Baia Mare, liberalul Cătălin Cherecheş, îndeamnă alegătorii, pe Facebook, într-un mesaj postat sâmbătă dimineaţă, să nu se lase păcăliţi şi să taxeze „nesimțirea și lipsa de respect” a candidatului liberal pe Colegiul 1 Baia Mare, referindu-se la Mircea Dolha, care reprezintă USL.

______________________

Secţia de vot nr. 170 din Auckland s-a deschis sâmbătă seara la ora 20.00, ora României (7.00, ora locală), astfel că românii care se află în Noua Zeelandă sunt primii care pot merge la urne pentru a-şi alege parlamentarii reprezentând diaspora.

Decalajul de fus orar dintre Noua Zeelandă şi România este de 11 ore, astfel că sâmbătă, când la Bucureşti a fost ora 20.00, la Aucklandera deja duminică, ora 7.00, când, potrivit legii, începe procesul de votare pentru alegerile parlamentare. Secţia din Auckland se va închide duminică la ora 10.00, ora României.

Potrivit legislaţiei, votarea începe şi în străinătate la ora 7.00, ora locală, şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală.

Votul în străinătate se va desfăşura, în total, pe durata a 35 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate, care a început sămbătă seară, se va încheia luni, 10 decembrie, pe coasta de vest a SUA şi Canadei, secţiile de vot de la Vancouver, Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland fiind ultimele care se vor închide - la ora 7.00, ora României.

Până când se vor deschide secţiile de votare din ţară, românii din 31 de state au deja posibilitatea să meargă la urne. Astfel, în cursul nopţii se vor deschide pe rând toate secţiile de votare din ţările care se află în emisfera estică a globului şiau un fus orar avansat faţă de cel al României. Odată cu votul din ţara noastră, va începe votul şi pentru românii care se află în alte 17 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, iar la o oră după ce se deschid urnele în România vor putea să voteze şi românii din Spania sau Italia.

Pentru actualele alegeri Ministerul de Externe a decis organizarea a 306 secţii de vot în străinătate şi a trimis 904.600 de buletine de vot în străinătate. La toate alegerile anterioare s-au prezentat la vot în jur de 100.000 de votanţi (numărul maxim atins fiind de 147.000 – în turul al doilea alalegerilor prezidenţiale din noiembrie 2009).

Românii din diaspora vor fi reprezentaţi în viitorul parlament de patru deputaţi şi doi senatori.

__________________________________________

La nivelul întregii ţări există 452 de colegii şi 18.456 de secţii de votare.

2.451 de candidaţi încearcă să câştige încrederea electoratului şi să obţină un fotoliu de senator sau deputat.

La Camera Deputaţilor, pentru cele 315 colegii uninominale se întrec 1696 de candidaţi, în timp ce la Senat, pentru cele 137 de mandate se înfruntă 759 de candidaţi.

La Biroul Electoral Central s-au înscris 12 formaţiuni, alianţe şi partide politice, dar şi 13 candidaţi independenţi.

Pentru organizarea alegerilor, statul a cheltuit aproximativ 200.000 de lei, bani împărţiţi instituţiilor care s-au ocupat de buna desfăşurare a scrutinului.

Partidele au primit 26 de milioane de lei, acestea fiind donaţiile raportate la Autoritatea Electorală Permanentă.

La alegeri sunt aşteptaţi şi românii care locuiesc în străinătate

Numărul românilor majori cu domiciliul stabil în străinătate este de 441.769.

Românii din străinătate pot vota la oricare secţie din ţara respectivă, condiţia fiind ca pe paşaport să fie menţionat domiciliul în străinătate.

Românii care au reşedinţa în statele Uniunii Europene pot vota şi cu cartea de identitate, însă numai dacă prezintă un document care să ateste reşedinţa în ţara respectivă.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat 306 secţii de votare, în 95 de state din întreaga lume.

Ministerul a trimis către secţiile de vot din străinătate 1.000 de ştampile de vot, aproape 200.000 de colante inscripţionat VOTAT şi904.600 buletine de vot.

Alegătorii trebuie să aibă la ei un act de identitate valabil

Acesta poate fi şi paşaport, în cazul în care alegătorii au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.

Spre deosebire de alegerile prezindenţiale, se poate vota doar la secţia arondată domiciliului. Cei care, din motive medicale, nu pot ajunge la urne, au dreptul să solicite urna mobilă. Au nevoie însă de o o cerere scrisă şi de un act oficial medical din care să rezulte că sunt netransportabili.

Militarii şi angajaţii civili din ministerele de Apărare şi Interne care se află în misiuni în teatre de operaţiuni în străinătate pot vota la orice secţie de votare din ţara în care îşi desfăşoară misiunea.

Persoanele deţinute, arestate prevenitiv sau reţinute votează doar prin intermediul urnei speciale şi numai dacă au domiciliul în raza secţiei de votare unde se află locul de detenţie.

Studenţii votează doar în localitatea în care au domiciliul. Guvernul a stabilit că, în 10 decembrie nu se ţin cursuri universitare, pentru ca studenţii să meargă acasă şi să îşi exercite dreptul de votla alegerile parlamentare.

Membrii birourilor electorale ale secţiei de votare, precum şi poliţiştii şi jandarmii care menţin ordinea, pot vota doar la secţia la care îşi desfăşoară activitatea. Aceste persoane vor fi trecute pe listele suplimentare.

Care sunt regulile la secţiile de votare

Alegătorii nu au voie să fotografieze sau să filmeze buletinul de vot. Chiar şi simpla suspiciune a unei asemenea fapte duce la deschiderea unui dosar penal.

De asemenea, în cabina de vot nu poate intra decât alegătorul, fiind interzisă prezenţa altei persoane, fie ea şi din comisia de votare. Persoanele care nu ştiu să citească se pot ghida după sigla partidului sau alianţei cu care vor să voteze.

Totodată, mita electorală se pedepseşte, şi nu oricum, ci cu închisoare între şase luni şi cinci ani, atât pentru cel care o dă, cât şi pentru cel care o primeşte. Şi tentativa se pedepseşte.

După exercitarea votului, actul de identitate se recuperează, iar ştampila se returnează. Ştampila luată acasă duce la amendă de câteva mii de lei.

Tot cu amendă se sancţionează şi propaganda la adresa unuia dintre candidaţi, în secţia de votare sau în preajma acesteia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...