Proiectul legii grațierii, inițiat de Guvernul Grindeanu și adoptat tacit de Senat, va primi un vot în Comisia juridică din Camera Deputaților în sesiunea parlamentară din toamnă și de abia după aceea va intra în plen. Prin adoptarea tacită de la Senat, proiectul a rămas în forma ex-ministrului Florin Iordache, formă dorită de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care ar duce la grațierea mai multor persoane.
„După cum ştiţi, săptămâna aceasta trebuia să facem o dezbatere publică pe acest subiect, lucru care nu s-a mai întâmplat, se va întâmpla începând de săptămâna viitoare probabil, dar este evident că nu se mai poate rezolva nimic în această sesiune. (...) Evident nu mai putem să încheiem procedura în Parlament, nemaiexistând sesiune”, a declarat președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea.
Săptămâna trecută, dezbaterea din comisie s-a amânat după ce membrii au cerut, printr-o adresă, ca la discuții să participe și ministrul Justiției.
Proiectul legii grațierii a fost adoptat tacit de Senat după ce, pe 23 mai, a expirat termenul constituțional în care aleșii trebuiau să dezbată și să voteze proiectul. Ca urmare a adoptării tacite, proiectul se consideră adoptat de Senat în forma venită de la Guvern, forma Florin Iordache, fără a fi incluse amendamentele discutate și votate în Comisia juridică de la Senat.
Proiectul legii grațierii a fost reîntors la Comisia juridică a Senatului pe 8 mai. Atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăriceanu au pledat atunci pentru adoptarea proiectului în forma venită de la Guvern.
„Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit”, declara Liviu Dragnea.
„Proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, susținea și Călin Popescu Tăriceanu.
Digi24.ro a arătat, la momentul respectiv, că șefii PSD și ALDE au mai multe motive pentru care să dorească adoptarea proiectului în forma venită de la Guvern, adică forma lui Florin Iordache. Este vorba, printre altele, de un număr mai mare de beneficiari și de faptul că, în forma Comisiei, se arăta explicit că grațierea nu se aplică pedepselor cu suspendare, iar infracțiunea de mărturie mincinoasă era exceptată de la grațiere.