Firma bănuită că i-a îmbrăcat cu echipamente contrafăcute pe sportivii din lotul olimpic român era abonată la contracte cu statul. Potrivit site-ului tolo.ro, societatea are afaceri de 800.000 de euro cu cluburi şi federaţii din ţară. 240 dintre aceste contracte au fost acordate fără licitaţie. Comitetul Olimpic Român a anunţat că va cere daune în justiţie, dacă se va dovedi că a plătit echipamente contrafăcute.
Pax Creative a avut 257 de contracte cu cluburi şi federaţii, dintre care 240 prin achiziţie directă, potrivit site -ului tolo.ro. CS Steaua, CSM Bucureşti, Federaţia Română de Scrimă şi cea de Rugby sunt doar câteva dintre ele. Sportivii Clubului Sportiv „Ştiinţa" Constanţa poartă de patru ani echipamente furnizate de această firmă
Începând cu anul 2012, Clubul Sportiv „Ştiinţa" Constanţa a avut 60 de contracte încheiate cu firma Pax Creative. Până în momentul de faţă, spun antrenorii, nu au avut nicio problemă legată de calitatea echipamentelor
Ultimul contract încheiat a fost anul acesta, pentru echipa de yachting.
„Am ştiut înainte ce material vor folosi la confecţionarea lor. Nu s-au destrămat. Sunt calitative”, a declarat Domnica Micu, antrenorul secției de Yachting de la clubul „Știința”.
De asemenea, și echipele de canotaj din Constanţa fac antrenamente în echipamente cumpărate de la Pax Creative
„Antrenorii nu s-au plâns deloc. Chiar am văzut pe doamna antrenoare o jachetă foarte frumoasă şi chiar mi s-a părut foarte calitativă”, a spus contabila clublui, Angela Ochiuleț.
Şi Comitetul Olimpic Sportiv Român a avut 10 contracte prin achiziţie directă cu Pax Creative. Pentru echipamentul d ela Rio, COSR a organizat licitaţie, dar firma Pax Creative a fost singura firmă care a participat. Valoarea contractului a fost 130.000 de mii de euro. La câteva zile după ce au ajuns în Brazilia sportivii s-au plâns că tricourile se destramă şi se decolorează.
„Treninguri, geacă, două perechi de încălţări, papuci, multe tricouri, mânecă scurta, mânecă lungă, pantaloni lungi, sunt practic echipamentul de sat olimpic, şi nu echipamentul de concurs. Echipamentul de concurs fiecare federaţie l-am cumparat în funcţie de cerinţele sportului”, a explicat fostul președinte al COSR.
Ce urmează? Deocamdată poliţia verifică mostre de echipament ridicate de la Bucureşti. Lucru pe care îl va face separat şi Comitetul Olimpic.
„În momentul acesta, situaţia are două aspecte: este o rezolvare juridică, ne îndreptăm asupra firmei care ne-a adus echipamentele şi, doi, este şi încercarea de a afla foarte rapid, nu mai lăsăm în sarcina firmei, o facem noi, să vedem care sunt reperele, dacă sunt repere corecte, dacă sunt incorecte, putem face şi o greseală să ne exprimăm noi. Asta trebuie să facă ceva experţi şi cred că cel mai bine e să aducem un expert de la Kappa internaţional şi asta şi vom face”, a adăugat Octavian Morariu.
Până atunci, sportivii au primit câte un proces verbal şi pot returna echipamentele despre care se presupune că ar fi contrafăcute.