Ion Iliescu a spus că nu era un membru marcant al Partidului Comunist în 1989, ba dimpotrivă, se opunea deschis regimului.
Întrebat dacă României i-ar fi fost mai bine în cazul în care s-ar fi aplicat punctul 8 al proclamației de la Timișoara (prin care foștilor membri ai Securității și ai nomenclaturii comuniste li s-ar fi interzis să candideze la primele alegeri libere - n.r.), Ion Iliescu a răspuns cu o altă întrebare: „Care au fost liderii marcanți ai Partidului Comunist care au participat la alegeri? Care? Numiți!”
Fostul președinte era însă cel vizat în primul rând de punctul 8, în opinia autorilor Proclamației de la Timișoara.
„Păi era firesc acest atac la adresa lui Iliescu?”, a întrebat fostul președinte, ușor indignat, după care și-a pledat cauza: „Eram cunoscut ca cel mai activ oponent al lui Ceaușescu. Am fost înlăturat din structurile de conducere în 1971, trimis spre reeducare în țară, la Timișoara, apoi la Iași, scos din structurile politice, trimis în meserie, la Ape, scos și de acolo în 1984 și am ajuns la Editura Tehnică. Eram directorul unei edituri cu 30 de redactori cu totul, în Casa Scânteii. Ăsta era statutul meu în 1989. Deci sunt aberante asemenea referiri și aceste sloganuri care erau vehiculate, într-adevăr”, a spus Ion Iliescu.