Pentru al doilea an consecutiv, un liceu din Gorj este primul pe lista ruşinii la BAC. Niciunul dintre liceenii care au susţinut examenul de Bacalaureat nu a reuşit să-l şi promoveze. În timp ce primarul dă vina pe profesorii care ar sta prea mult pe Facebook în timpul orelor, dascălii spun că elevii nu au fost interesaţi nici măcar de meditaţiile gratuite. De altfel, nici edilul comunei, ajuns la 54 de ani, nu are diplomă de Bacalaureat. A încercat de două ori, fără succes. Aşa că a decis să renunţe la şcoală.
Situaţia pare trasă la indigo de anul trecut. Nici atunci nu a promovat nimeni examenul.
La liceul din localitatea Turburea, s-au înscris să susţină examenul de Bacalaureat în acest an, 21 de candidaţi, însă doar 15 s-au şi prezentat la examen. Cea mai mică notă a fost 1, iar cea mai mare, 8, la limba română. Chiar şi în aceste condiţii, nimeni nu a reuşit să promoveze examenul.
„Poate şi examenul este prea greu pentru unii dintre copii deoarece fiind copii deja slabi spre foarte slabi, că au intrat cu medii de 2 şi de 3. Media de promovare e 6. Un copil de 2 să promoveze cu 6 e cam greuţ”, spune Gheorghe Benegui, directorul liceului.
De altfel, şi comuna este condusă de un primar, aflat deja la al treilea mandat, şi care nu are diplomă de Bac.
„Am încercat doi ani la rând... o dată a venit campania electorală. N-am avut nicio şansă. Am 54 de ani. La vârsta pe care o am, ce-mi mai trebuie să mă mai duc”, spune Ion Bîrcă, primarul localităţii Turburea.
Liceul cu profil tehnologic din comună a fost înfiinţat în 2013. Aici vin copii din cinci comune limitrofe. Învăţătura nu pare punctul forte al primelor două generaţii care au studiat aici. Vinovaţi ar fi în ambele tabere.
„Chiulesc. Cu băieţii de la Poliţia Locală, îi luăm din baruri, îi ducem acolo. Sunt şi profesori care, în timpul orelor se uită pe Facebook”, adaugă Ion Bîrcă, primarul localităţii Turburea
La meditaţiile gratuite de la şcoală, nu veneau decât doi copii, spun profesorii, chiar dacă microbuzul şcolii parcurgea câte 300 de kilometri zilnic să-i aştepte şi să-i aducă la liceu. Acum liceul ar putea fi transformat în şcoală profesională.
„Nu vreau să scuz în niciun caz pe nimeni. Este consecinţa unei admiteri care permite elevilor să ajungă liceeni cu medii de admitere cuprinse între 1 şi 3”, afirmă Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj .
La un alt liceu, în Stoina, este aceeaşi situaţie. În Gorj, 60,61% din candidaţi au promovat BAC-ul. Peste 1.000 din cei 3.000 de liceeni au depus contestaţii şi aşteaptă rezultatele finale ce vor fi afişate pe 9 iulie.
CITIȚI ȘI: REZULTATE BAC 2018. Edu.ro a afișat notele la Bacalaureat. Harta promovabilității pe județe