Alegerile parlamentare au avut loc pe data de 30 noiembrie 2014. Mandatele de deputat au fost distribuite în felul următor: PSRM — 24 mandate, PLDM — 10, PCRM — 7, PDM — 20, PL — 13 și deputați neafiliați - 27.
Între timp, de la alegerile parlamentare, configurația politică a Parlamentului a mai variat puțin, unii deputați părăsind grupurile parlamentare cărora le erau inițial afiliați.
Ce șanse are demiterea guvernului? Are Dodon majoritate?
În plus, fostul lider al PLDM, Vlad Filat, ales deputat în 2014, a fost arestat în 2015, ceea ce a generat un adevărat cutremur politic la Chișinău.
După ce a fost demis premierul liberal-democrat Valeriu Streleț, la 29 octombrie 2015, au urmat lungi negocieri pentru formarea unei noi coaliții parlamentare.
Din 2009, după „Revoluția Twitter”, puterea la Chișinău este deținută de o alianță între așa-numitele partide proeuropoene: Partidul Democrat (al lui Marian Lupu și al influentului om de afaceri Vlad Plahotniuc), Partidul Liberal Democrat (al fostului premier Vlad Filat) și Partidul Liberal (al lui Mihai Ghimpu, din care face parte din edilul din Chișinău, Dorin Chirtoacă). În cei șapte ani de guvernare, aceste trei partide au fost măcinate însă de disensiuni și tensiuni interne.
La un moment dat, în toamna anului trecut, Partidul Democrat, Partidul Liberal, 14 foști deputați comuniști și șapte deputați liberal-democrați - care au încălcat consemnele date de partid (PLDM al fostului premier Vlad Filat) de a se situa în opoziție - au anunțat crearea unei majorități parlamentare (56 de parlamentari din 101).