Exclusiv Geoană explică de ce NATO a adus un radar de ultimă generație în România: Ne așteptăm ca atacurile rusești pe Dunăre să continue

Data actualizării: Data publicării:
TIMISOARA - LANSARE CARTE MIRCEA GEOANA - 9 DEC 2023
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: INQUAM PHOTOS/Virgil Simonescu

Mircea Geoană susține că România nu va fi târâtă în războiul din Ucraina, însă conflictul de la graniță influențează în mod indirect țara. Secretarul general adjunct al NATO a explicat la Digi24 că „va fi o perioadă în care nu vom avea o concluzie a conflitului” și punctează că atacurile pe Dunăre ale Rusiei vor continua, motiv pentru care în România a fost adus un radar care poate detecta și urmări ținte de la peste 450 de km distanță.

Un radar de ultimă generație, conceput pentru detectare, urmărire și supraveghere avansate, a fost adus în România, la doar 8 kilometri de Tulcea. Radarul va fi utilizat în principal în aplicații militare pentru a oferi o cunoaștere cuprinzătoare a situației și pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale diferitelor platforme, inclusiv nave militare și submarine.

Secretarul adjunct al NATO a explicat că relocarea radarului în România a venit în contextul ultimelor atacuri rusești pe Dunăre, în zona Ucrainei, și întărește apărarea militară din zona Deltei Dunării.

„Mă bucur că la solicitarea României comandații noștri militari l-au aprobat. În clipa în care au fost atacate porturile dunărere din Ucraina, NATO a trebuit, în consultare cu România, să luăm măsuri de protecție a unei zone care este în proximitatea conflictului. Și există la 6 luni o operațiune specială, se numește Operațiune de Vigilență Sporită, pe care la solicitarea unui aliat și atunci comandanții noștri militari și liderii noștri politici am zis că există o problemă de stabilitate în zona Deltei Dunării pentru că rușii vor continua să atace aceste infrastructuri portuare. Trebuie să spun un lucru, nu am văzut până acum o intenție, un atac deliberat al Rusiei în teritoriul României, dar nu înseamnă că există acțiuni potențial periculoase

Atunci, la solicitarea românilor, ne-am uitat la realitatea militară a acelei zone, am văzut unde avem capacități deja existente și liderii noștri militari împreună cu liderii militari români au constatat că există o zonă pentru un anumit tip de atacuri, în special cu drone folosite de ruși, și ar fi nevoie de un radar suplimentar care să completează apărarea antirachetă pe care deja o avem în România” a declarat Mircea Geoană la Digi24.

Secretarul adjunct al NATO a explicat că atacuri cu drone rusești vor mai exista în perioada următoare pe dunăre. pe Dunăre, motiv pentru care este de așteptat că radarul să rămână în România până în luna februarie a anului viitor.

„Mă aștept fără să anunț nimic, pentru că este decizia generalului suprem ca dânsul să decidă prelungirea cu 6 luni a acestei măsuri de vigilență sporită în acea zonă. E perioadă de vară, în pofida secetei care ne afectează și noua agricultura, totuși Ucraina va încerca să exporte grâne pe Dunăre, rușii încearcă să îi șuprezească economic și ne așteptam ca aceste atacuri să continue. De asta am adus acest radar de ultimă generație”, a explicat Mircea Geoană.

Editor : Andreea Rubica

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Eros Ramazzotti, cu fosta soție, în prima zi de școală a copiilor. Cum arată la 60 de ani artistul care...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Care români iau 700 de lei pe voucherul de energie? Când intră banii și ce cheltuieli acoperă?
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Vacile din India mănâncă pungi de plastic în loc de furaje și fân. Animalele, considerate sacre, sunt lăsate...
Film Now
Jennie Garth, Kelly din "Beverly Hills", despre durerile secrete din ultimii ani. Două operații...
UTV
The Weeknd a lansat piesa „Dancing in the Flames”. Videoclipul este filmat cu noul iPhone 16 Pro