Ministrul Justiţiei a declarat că a văzut în ultima perioadă cum procurorul general a comentat despre legi. Florin Iordache spune că Parchetul trebuie doar să aplice legile, în timp ce elaborarea lor este atribuţia Parlamentului, transmite News.ro.
„Până la urmă, legislaţia în România o face Parlamentul, ca şi modificarea legilor. Pentru că am văzut în ultima perioadă organe ale statului care îşi dau cu părerea despre legi. Am văzut procurorul general care spune că o lege e bună sau nu e bună. Parchetul trebuie să aplice legea. Legile în România trebuie să le facă Parlamentul”, a spus ministrul Justiţiei într-o emisiune televizată.
Precizarea a venit în contextul în care Florin Iordache a fost întrebat despre stadiul Legii răspunderii magistraţilor.
„Legea răspunderii magistraţilor face parte din pachetul legilor de justiţie, este vorba de legile 303, 304, 317. CSM, până în data de 15 februarie, are termen să le reanalizeze, pentru că ele au fost elaborate de vechiul CSM. Ministerul Justiţiei, fără îndoială, va avea propriile observaţii pe aceste legi, iar ele vor ajunge la Parlament", a mai spus Iordache.
Parchetul instanţei supreme, condus de August Lazăr, a transmis pe 25 ianuarie Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un punct de vedere critic faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penal, considerând că adoptarea acestor reglementări în regim de urgenţă ar putea avea drept rezultat vulnerabilizarea gravă a instituţiilor statutului în faţa criminalităţii.
Procurorul general a făcut şi declaraţii în care a spus că proiectul ordonanţei graţierii este penibil şi că procurorii se străduiesc să încurajeze respectarea legilor şi acum vine cineva şi schimbă macazul.
Citiţi şi:
Procurorul general: Este penibil proiectul privind amnistia și grațierea
Procurorul general: Noi încurajăm o conduită corectă a cetățenilor, cineva vine acum și schimbă macazul