Expert Carnegie Europe: Polonezii şi ungurii au ce învăţa de la romani
Data publicării:
Polonezii şi maghiarii primesc, zilele acestea, o adevărată lecţie din partea românilor. O spune, într-un interviu acordat Digi24, Judy Dempsey, expertă în cadrul prestigiosului think tank Carnegie. Analista crede că românii au trăit sub iluzia că sunt o aşa-numită "insulă de stabilitate" într-o regiune tumultoasă. E o iluzie care se spulberă acum, pe străzile din România.
Judy Dempsey, expertă Carnegie Europe: „Tipul de guverne pe care România l-a avut în ultimii ani a cultivat instabilitatea. A fost o falsă impresie de stabilitate. La baza acestei instabilităţi s-au aflat corupţia, o politică a intereselor proprii şi, în anumite privinţe, o aroganţă a puterii. În anumite privinţe, ceea ce se întâmplă azi pe străzile din Bucureşti şi din alte oraşe din România corectează această falsă impresie de stabilitate.
Românii se luptă pentru ceva fundamental şi important mai ales pentru tânăra generaţie: oportunităţi, statul de drept, decenţă, valori şi transparenţă. Moldova nu are aşa ceva, Ungaria le pierde, în Polonia e foarte îngrijorător ce se întâmplă.
Protestatarii români le transmit un mesaj altor ţări: "puteţi reuşi". Cât despre UE, ea nu poate decât să fie încurajată de curajul acestor manifestaţii, "flatată" nu e un cuvânt potrivit. Cu siguranţă simte că statutul de membru al UE a fost apărat. Protestatarii români au arătat că puterea poporului poate obţine multe. Ce e interesant la aceste manifestaţii, la fel ca anul trecut şi ca înainte de alegerile prezidenţiale, oamenii ies şi protestează şi nu au mesaje populiste, nici anti-UE, ci protestează pentru a-şi apăra valorile şi democraţia”.