Dacă aţi fost şi la mare şi la munte, în Deltă, Maramureş şi Bucovina, tot v-a mai rămas ceva de văzut. Vă propunem o vacanţă în conacele boiereşti din Moldova, o adevărată călătorie în timp. Nu vă faceţi probleme, nu o să vă lipsească nicio clipă confortul zilelor noastre.
Pe unul dintre dealurile line ale Iaşiului găsim conacul Polizu. Unul dintre locurile care păstrează atmosfera boierească. Ridicat între 1870 și 1878, conacul a cunoscut un declin după 1946, când a fost transformată în cazarmă rusească, apoi în CAP. Farmecul locului a fost refăcut cu atenţie şi bani mulţi: cinci milioane de euro.
„Conacul Polizu este unul dintre puținele obiective istorice din România salvate și restaurate de o familie din zonă și nu prin grija statului român”, relatează Teodora Tompea, reporter Digi24 Iași.
„Camerele au fost refăcute în funcție de pozele vechi de la 1800. Beneficiază de tot confortul unui secol XXI”, spune Silvia Ștefănucă, PR manager al conacului.
Tot în apropierea Iașiului, la 65 km distanță, pe drumul care duce spre Neamț, ne aşteaptă castelul Sturdza de la Miclăușeni. Complexul are 31 de camere, restaurant, săli de conferințe, de sport şi o istorie interesantă.
„Ideea de bază se spune că ar fi vrut să devină un centru monastic. Asta nu a durat decât până în anii 50, când regimul comunist a luat toate castelele și conacele din România”, spune Sebastian Marcoci, ghid la Miclăușeni.
În ultimii ani, Castelul Sturdza a devenit gazdă pentru relaxare și creație în atelierele de pictură sau broderie susținute de maici.
Periplul la conacele din Moldova se poate încheia la Palatul de la Ruginoasa, aflat la 60 de km de Iași, pe drumul spre Pașcani. Edificiul a fost reședința de vară a familiei Cuza, iar domnitorul îşi întâmpină şi astăzi oaspeţii, sub formă de hologramă.
Elena Doamna a petrecut mult timp la Palatul de la Ruginoasa. Restaurarea a fost făcută, de altfel „conform unui deviz lăsat de doamna Elena Cuza la Arhive și pus în aplicare întocmai în fiecare încăpere, respectând destinația camerelor”, spune Simona Ionescu, muzeograf la Palatul Ruginoasa.
Pentru o vizită la conacele din Moldova trebuie să plătiţi biletul de intrare la Castelul de la Miclăușeni și la Palatul de la Ruginoasa, tichet care costă între 3 și 12 lei. Prețul pentru o noapte de cazare pleacă de la 20 de euro pe noapte și poate ajunge la 150 de euro.
VREMEA
Vremea ţine şi astăzi cu turiştii din aproape toate colţurile ţării. Soare şi temperaturi ridicate vor fi pe tot litoralul, unde la prânz maximele vor avea valori între 26 şi la 29 de grade Celsius. Valurile vor fi mici şi vă vor ajuta să vă mai răcoriţi un pic.
La munte, după-amiază, pot apărea câteva averse prin masivele vestice şi nordice, dar nu vă vor strica programul de plimbare. Iar dacă vă gândiţi să mergeţi pe Transfăgărăşan, aflaţi că vor fi 16 grade Celsius la Bâlea Lac.
Temperaturile maxime astăzi
Vama Veche: 26°C
Gura Portiţei: 28°C
Vatra Dornei: 26°C
Sovata: 27°C
Bâlea Lac: 16°C
Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX sau direct pe e-mail estival@digi24.ro.