Despre biserica din Densuș, Nicolae Iorga spunea că e "fără pereche în toată românimea", iar George Călinescu o descria ca "o biserică bizară, făcută din marmuri și coloane, culese de la Sarmisegetusa". În același timp, multă vreme, prin părțile locului, localnicii spuneau că biserica a fost construită de "uriași".
Despre vechimea bisericii din Densuș au fost avansate mai multe ipoteze. Însă, materialele romane folosite la construcția ei ar putea demonstra faptul că inițial, acest lăcaș de cult a fost un templu păgân.
Construcția lăcaşului de cult aparține stilului bizantin. În interiorului bisericii turiștii pot admira o parte din picturile murale originale.
Alexandru Gherghel, preot paroh: „Stâlpii bisericii sunt pictați de către ucenicii lui Ștefan în 1443 sau picturile sunt mult mai vechi. Avem o inscripție pe slavonă veche din secolul XV. Este pictată sfânta Marina care se luptă cu diavolul. Sfânta Treime în care Isus este îmbrăcat în ie populară densușeană”.
Misterioasa biserică atrage anual mii de turiști din România și Europa.
„Ne-a impresionat foarte tare, de asemenea faptul că în pietrele acestea, zidurile acestea imense, a crescut verdeață, ceea ce ni se pare unicat din punctul nostru de vedere”.
Biserica de piatră de la Densuș este la 10 kilometri de Hațeg, în apropierea șoselei ce leagă orașul hunedorean de Caransebeș. Lăcaşul cu istorie bogată îşi primeşte vizitatorii pe gratis.