Efectele economice ale ordonanței de modificare a CP și protestelor
Data publicării:
Modificarea Codurilor penale în mijlocul nopţii şi amplele manifestaţii de stradă care sancţionează modalitatea în care Guvernul a decis să modifice legea penală lovesc în leu. Moneda naţională pierde teren în faţa euro. În plus cresc dobânzile la care se împrumută statul. Mai mult, investitorii străini avertizează Executivul că România pierde rapid credibilitate.
Cursul pe interbancar a depăşit miercuri nivelul de 4 lei și 55 de bani, cel mai mare nivel din an. Oficial, însă, Banca Naţională a României a publicat un curs de 4 lei şi 52 de bani. Un leu mai slab înseamnă rate mai mari pentru românii cu credite în moneda europeană.
Românii scot mai mulți bani din buzunar pentru achitarea datoriilor la bănci și pentru că indicele ROBOR la trei luni, de care depind dobânzile la creditele în lei, a urcat la 0,85%, nivel maxim al ultimei luni. ROBOR-ul este utilizat de toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează astfel valoarea ratelor lunare la creditele în lei pe care majoritatea românilor le au la banci.
De asemenea, se scumpesc și împrumuturile statului. Dobânzile la obligaţiunile româneşti cu maturitate de zece ani au urcat la aproape 4,2% pe an. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2015.
Dobânzi mai mari înseamnă sume mai mari plătite din banii strânşi din taxe şi impozite, asta în condiţiile în care Guvernul a trecut în buget mai puţini bani pentru plata dobânzilor.
În plus, sunt avertismente venite din partea investitorilor străini cu afaceri de miliarde de euro în România. Amcham și Camera de Comerț și Industrie Franceză spun că adoptarea în mod netransparent a unor acte normative transmite un semnal de neîncredere și nesiguranță. Și investitorii germani au criticat modificările aduse Codului Penal. Ei spun că România este în pericol să-și piardă din credibilitate.